V Praze po celé Velikonoce nepojede část metra C, dopravní podnik mění pražce

Od pátku do úterního rána je přerušený provoz linky metra C v centru Prahy. Důvodem obousměrné výluky mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice je výměna pražců. V neděli večer navíc na stejné lince nebudou jezdit soupravy mezi Kačerovem a Háji, a to kvůli modernizaci zabezpečovacího zařízení.

Prodloužený velikonoční víkend využije pražský dopravní podnik (DPP) k výměně více než padesát let starých dřevěných pražců za nové, betonové. V tunelu mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží jich za čtyři dny plánuje nahradit více než tisíc.

Cestující proto musí až do zahájení provozu v úterý 2. dubna využívat náhradní autobusovou dopravu XC, jezdící po trase mezi I. P. Pavlova a Nádražím Holešovice. Použít mohou také pravidelnou tramvajovou linku 36, případně linku 23, která je ve směru od Královky odkloněna ze zastávky Bruselská přes zastávky Pod Karlovem a Nuselské schody do zastávky Náměstí Bratří Synků.

Po skončení této etapy oprav bude na lince C už 12 528 betonových pražců, tedy více než šedesát procent z celkového počtu. Další etapu výměny DPP plánuje na začátek letních prázdnin a na prodloužený víkend na konci října.

Nedělní výluka mezi Kačerovem a Háji

Cestování na lince C o tomto víkendu zkomplikuje také modernizace zabezpečovacího systému. Kvůli ní nebude v neděli od 20:00 do pondělního rána jezdit metro mezi Kačerovem a konečnou Háje. Po dobu výluky budou cestující vozit autobusy náhradní dopravy.

Technici na trase C postupně vymění původní reléové staniční a traťové zařízení za moderní elektronická stavědla. Modernizace je nezbytnou podmínkou pro budoucí automatizaci celé linky, uvádí dopravní podnik.