V Pardubicích losovali startovací byty. Výhodu přinesou mladým rodinám i městu

Události v regionech: Loterie o startovací byty v Pardubicích (zdroj: ČT24)

V Pardubicích se ve čtvrtek losem rozhodovalo o přidělení městských startovacích bytů s výhodným nájemným pro mladé lidi a mladé rodiny. Ty tak získají bydlení, na které by jinak nedosáhly. Zájem byl velký, poptávka pětkrát převýšila nabídku. Výhodné je to však i pro město, protože od státu na nové obyvatele dostane víc peněz.

Už před čtyřmi lety vyhrál v losování i David Klepš. Za byt o dispozici 1+1 platil šest tisíc korun měsíčně. „Našetřili jsme si určitou část peněz, které teď investujeme do vlastního bydlení,“ uvedl.

Do letošního jarního kola losování se přihlásilo celkem 75 zájemců, bytů však bylo „pouze“ patnáct. Jedním ze šťastlivců je i Jan Böhm. „S přítelkyní jsme se dozvěděli, že za půl roku čekáme miminko, takže teď se to hodí,“ řekl.

Například za startovací byt 1+1 o rozloze šedesát metrů čtverečních zaplatí nájemník necelých pět tisíc korun za měsíc. Komerční bydlení v krajském městě by přitom stálo dvojnásobek.

Nájemník ušetří a město získá peníze

„Nechceme, aby nám mladí, perspektivní lidé odcházeli. Úspěšný žadatel se automaticky při podpisu smlouvy musí stát občanem Pardubic. Tak je i příjmem pro městskou pokladnu, a to okolo dvaceti tisíc korun na hlavu,“ popsal náměstek pardubického primátora Jakub Rychetský (SOCDEM).

Tržní ceny nájemného podle makléřů stále rostou. Nejvíc u bydlení v novostavbě. Například za byt 2+kk o velikosti 54 metrů čtverečních zaplatí nájemník včetně parkovacího místa asi osmnáct tisíc korun, popsal realitní makléř Erik Drobný.

Ti, kteří ve čtvrtečním losování v Pardubicích neuspěli, budou mít další šanci opět na podzim. Do losování má jít dalších deset městských bytů.