V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Události v regionech Brno: Změna trasy kvůli hnízdění sokola (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.

„Aby nedošlo k rušivé činnosti, tak byl vstup uzavřen. Návštěvníky jsme nasměrovali do spodní části (turistické trasy),“ uvedl dobrovolný strážce přírody CHKO Moravský kras Radovan Mezera. Ta ale není úplně ideální pro lidi s kočárky či s tělesným handicapem.

Samice sokola potřebuje klid, aby nakladená vejce udržovala v teple. Pokud by lidé v jeskyni křičeli nebo jí procházela velká skupina turistů, mohla by hnízdo opustit a mláďata by se nevylíhla. „Proto žádáme lidi, aby výlety do této oblasti odložili, případně aby volili nějakou jinou trasu v okolí,“ uvedl zoolog Antonín Krása.

Ve chvíli, kdy budou mláďata z hnízda pryč, zátarasy i páska, které ochránci přírody nainstalovali, zase zmizí. Strážcům přírody se zatím daří lidem nová doporučení vysvětlovat. „Je dobré to respektovat, ta příroda tady byla dávno před námi,“ reagoval jeden z návštěvníků Jakub Zabil.

Na nové hnízdění sokolů musel reagovat i vlastník pozemku. „Omezujeme těžbu, posunujeme ji na pozdější dobu a samozřejmě i činnosti, které se týkají záležitostí, jako je sázení,“ uvedl zástupce ředitele Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Pospíšil.

Býčí skála

Od roku 2017 hnízdil sokol stěhovavý na Býčí skále. Letos tam ale ochránci přírody žádné hnízdo nenašli. Sokol tam však stále létá a používá Býčí skálu například jako trhanisko potravy.

Největším problémem jsou podle ochránců přírody v lesích Moravského krasu cyklisté. „Cyklisté do přírodní rezervace můžou vjíždět pouze po stezkách, které jsou jim určeny,“ uvedl Mezera.

Aktuální informace o všech pravidlech a uzavřených trasách mohou návštěvníci předem dohledat na Facebooku strážců přírody v Moravském krasu, ale také v internetových mapách.