V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Události v regionech: Ekologické byty v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.

Cílem projektu ve čtvrti Kukleny jsou energetické úspory. Například v bytě 2+kk o velikosti padesát pět metrů čtverečních by podle spoluautora technického návrhu Pavla Koudelky náklady na energie – na topení, větrání a teplou vodu – neměly přesáhnout patnáct set korun. Kolaudace hradeckého domu bude za dva měsíce, ale už teď platí, že svými energetickými parametry patří k nejúspornějším v České republice.

Úspory slibuje systém vytápění, větrání a cirkulace vzduchu. Přiváděný vzduch slouží jako podpora topení a dochlazování. V domě je stálá vlhkost kolem padesáti procent. Má o polovinu nižší spotřebu energií než podobný starší objekt. „Časté dotazy klientů bývají právě na energetické úspory a na řešení v bytovém domě,“ popsala realitní makléřka Lenka Kolenovićová.

Fotovoltaická elektrárna, kterou přidají na střechu, má výkon třicet šest kilowattů. V bytě sníží spotřebu asi o pět set kilowatthodin ročně. „Vzhledem k tomu, že to nabízí moderní technologie, jsme si řekli, že se o to budeme zajímat,“ řekla majitelka jednoho z bytů Petra Ločárková. „Úspora je tak význačná, že se to vyplatí,“ potvrdil další majitel bytu Lukáš Štěrovský.

Investor sice podniká v logistice a bateriových úložištích, ale jeho vášní je stavebnictví. Do bytového projektu se pustil před šesti lety. „Za mě je to velmi energeticky úsporný a zdravý dům. Jsem o tom pevně přesvědčen, že je to dům 21. století. S velkou pravděpodobností další developeři půjdou stejnou cestou,“ uvedl developer Daniel Pelikán. Do hradecké stavby vložil pardubický investor kolem tři sta padesáti milionů korun.