Třem obžalovaným kvůli rvačce v Dubí soud vyměřil nepodmíněné tresty

Okresní soud v Teplicích nepravomocně rozhodl, že si tři obžalovaní kvůli rvačce na koupališti v Dubí na Teplicku odpykají tresty ve vězení. Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi vyměřil čtyři roky a Radku Čonkovi 3,5 roku. S podmínkou ze soudní síně odešel Michal Dunka a podmíněný trest soud vyměřil i jediné ženě obžalované v případu, Žanetě Dunkové. Rostislava Dršku soud zprostil obžaloby. Soud v úterý rozhodoval podruhé, poprvé mu případ vrátil odvolací soud. Někteří se proti rozsudku na místě odvolali.

Státní zástupce Jan Zelinka navrhl v pondělí čtyřem obžalovaným tresty odnětí svobody od tří do sedmi let. Dunkové navrhl podmínku. Všem nicméně navrhl vyšší tresty, než o kterých soud rozhodl při prvním projednání. U obžalovaného Dršky se podle žalobce neprokázaly skutky, které mu byly kladeny za vinu, a proto mu nenavrhl žádný trest.

Závěrečné řeči pronesli také obhájci obžalovaných. Poukazovali na podle nich zvláštní přístup ke ztotožnění pachatelů svědkyní v utajení, která tak učinila prostřednictvím videokamery. Soudce uvedl, že jde o naprosto standardní postup.

Obžalovaní se podle soudu dopustili těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu ve spolupachatelství a výtržnosti. Dunková se dopustila přečinu výtržnictví a nebezpečného vyhrožování. Soudce Stanislav Řehola řekl, že nešlo o rasisticky motivovaný útok, ale o zprvu vyhrocený spor mezi dvěma ženami. Řehola také upozornil na některé chyby při vyšetřování policie i ze strany dozorujícího státního zástupce. „Došlo tam k opravdu velkému pochybení,“ uvedl. Podle něj řadu důkazů nemohl soud použít.

Řehola ocenil, že Dunková projevila lítost. Michal Dunka pak podle něj částečně doznával vinu. U dalších obžalovaných se podle něj nedalo uvažovat o jiném než nepodmíněném trestu, a to i s ohledem na jejich další trestnou činnost.

U soudu byli v úterý přítomni čtyři z šesti obžalovaných, Demeter si už ve vězení odpykává trest za jiný skutek.

Obžalovaní se cítí nevinní

Žalobce Zelinka řekl, že si ponechá lhůtu, ale proti rozsudku se hodlá odvolat. Novinářům sdělil, že například podmíněný trest pro Michala Dunku považuje za nezákonný. „Protože si myslím, že už nelze udržet ten trest ve výši tří roků, který soud uložil se stanovením zkušební doby,“ zdůvodnil žalobce. Kritiku práce policie a dozorujícího státního zástupce ze strany soudu nechtěl Zelinka hodnotit, protože mu případ byl přidělen až po jeho projednání odvolacím soudem. Podle Zelinkova názoru byl navíc v případě Dunkové prokázán rasový motiv.

Obžalovaní se cítí nevinní. Při potyčce v létě 2018 napadlo podle obžaloby několik lidí mladíka, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti. Dunková projevila při hlavním líčení v roce 2020 nad svým chováním lítost, další tři obžalovaní uvedli, že do mladíka jen strčili. Jeden řekl, že mu dal facku. Šestý obžalovaný odmítl vypovídat.

Soud v Teplicích rozhodoval podruhé

K teplickému soudu vrátil případ odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem, který původní odsuzující rozsudek v celém rozsahu zrušil a nařídil teplickému soudu doplnit dokazování o výslech svědků a zopakovat rekognici neboli ztotožnění pachatelů činu, a to na základě fotografií nebo na místě.

Napadený muž utrpěl středně těžké zranění. Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení. Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka, Čonka a Dunková, dostali podmínku. Drška se podle původního rozhodnutí okresního soudu žádného protiprávního jednání nedopustil.

Rvačce předcházel podle jedné ze svědkyň konflikt dvou žen, jedna byla agresivnější, druhou tahala za vlasy, mladík přišel napadené ženě pomoci. Snažil se ženy odtrhnout od sebe, do toho přiběhli muži a pustili se do něj. Bili ho podle svědků pěstmi, v obličeji měl krev.

Poškozeného Davida Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí za hrdinství za záchranu lidského života.