Svědek se u soudu, který projednává vraždu ve Slopném, vrátil k původní výpovědi. Novinářkám prý lhal

Ani po výpovědích svědků soud ve Zlíně nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu vraždy ve Slopném, který podali Maroš Straňák a David Šimon. Za vraždu byli v minulosti odsouzeni a odpykávají si vysoké tresty, vinu dlouhodobě popírají. K usvědčení obou mužů přispěl svědek, který v roce 2014 vypověděl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Reportérkám serveru Seznam Zprávy ale řekl opak. Tentokrát soudu tvrdil, že před deseti lety mluvil pravdu a reportérkám lhal. Jednání bude pokračovat 4. dubna.

Obnovy řízení se Maroš Straňák a David Šimon, kteří si odpykávají 24,5 a 20,5 roku vězení, v uplynulých letech domáhali už několikrát, avšak bez úspěchu. Poslední návrh projednává soud od února.

Justice oba muže v minulosti uznala vinnými při zohlednění pachových stop nalezených na místě činu. Byly i na těle zavražděného. Opírala se také o výpovědi svědků. Podání návrhu na obnovu řízení odůvodnil Straňákův obhájce Josef Bartončík tím, že se obhajobě dostal do rukou materiál od novinářek, které zpochybnily hodnověrnost tehdejších svědků. Šimonův obhájce Robert Cholenský navíc opět kritizoval metodu pachové identifikace, která přispěla k odsouzení obou mužů. Zmínil též, že obvinění od začátku uváděli, že se v době vraždy neznali.

K usvědčení Straňáka se Šimonem přispěl svědek Ludvík Mencl, dříve se jmenoval Ludvík Rakaš. V roce 2014 u soudu uvedl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Při pondělním veřejném zasedání několikrát zopakoval, že tehdy mluvil pravdu. „Nikdo mě k tomu nenabádal a za tím si stojím,“ uvedl nyní svědek. Okolnosti, za jakých se mu Straňák přiznal, si údajně nepamatoval.

Svědek prý lhal, protože se chtěl novinářkám pomstít

Případem se před nedávnem zabývaly reportérky serveru Seznam Zprávy, které poukázaly na některé nesrovnalosti ve vyšetřování. Novinářkám Mencl tvrdil, že se mu Straňák k vraždě nepřiznal a čin popíral. Řekl jim, že dostal nabídku nižšího trestu, pokud bude v případu vypovídat. Mencl u soudu uvedl, že novinářkám lhal.

„To, co jsem říkal ženským ze Seznamu, tak tím jsem se jim chtěl pomstít za to, co o nás psali v roce 2011,“ uvedl svědek.

Z kontextu jeho výpovědi vyplývá, že na mysli má pravděpodobně článek, který vyšel na serveru Novinky.cz před dvanácti lety a týkal se podvodů, za něž byl odsouzen. Doména Seznam Zprávy tehdy ještě neexistovala. Mencl tvrdí, že zveřejnění článku ho tenkrát poškodilo. „Způsobili mi problémy s přítelkyní, musel jsem se přejmenovat, přestěhovat se,“ řekl Mencl.

Odsouzení trvají na své nevině

Podle Straňáka je Menclova výpověď nepravdivá. „Svědek lhal, co se týče toho, že bych se mu někdy přiznal. To není pravda,“ řekl Straňák. Odsouzený Šimon zopakoval, že nic nespáchal. „Za tím si stojím. Nevím, co pána vede k tomu, co tady vypovídá,“ řekl k Menclově svědectví Šimon.

V případu vraždy je důležitá také výpověď Menclova bratrance Milana Rakaše. Opakovaně tvrdil, že se mu Straňák ve vazbě svěřil s účastí na loupežném přepadení, které skončilo vraždou. Soud v pondělí videokonferenčně vyslechl i duchovního, který se s Rakašem zná. Kněz uvedl, že po svém propuštění z vězení se ho Rakaš dotazoval, zdali má jít svědčit ve vážné věci. „Nabyl jsem dojmu, že nechce jít vypovídat,“ řekl kněz. Zpětně se domnívá, že mohlo jít o kauzu vraždy ve Slopném.

Podle dosud pravomocného rozsudku oba pachatelé napadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora surově bili po celém těle, škrtili ho a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi tři tisíce korun a šperky za čtrnáct tisíc korun.

Případ měl komplikovaný vývoj. Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se nové důkazy právě v podobě výpovědí spoluvězňů, kteří tvrdili, že se jim Straňák ve vazbě svěřil.