Stát už nebude chtít tržní nájemné od obyvatel dvou domů na Klondajku v Harrachově

Nájemníkům dvou domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, už nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim od listopadu o dvacet procent. Město se zároveň zavázalo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. O výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který kauzu převzal, včetně majetku, včetně bytových domů, po právním posouzení jejich právního oddělení uznal naši právní argumentaci, že nájemní smlouvy jsou vydržené. To znamená, že platí smlouvy z roku 2010, tak jak jsme tvrdili od samého počátku, akorát s tím, že jsme se dohodli, že bude nájemníkům navýšeno nájemné o 20 procent tak, jak umožňuje zákon každé tři roky,“ řekl Vašíček.

Jde o dva bytové domy s 15 byty v části zvané Klondajk, které byly postavené zhruba před třiceti lety pro místní skláře. Státu oba domy předloni přiřknul soud po několikaletém sporu s městem, jenž souvisel s vypořádáním závazků po privatizaci Crystalexu z 90. let minulého století.

Stát zastupovaný ministerstvem financí před rokem nájemníkům předložil nové smlouvy s výrazně vyšším nájemným, na což odmítali přistoupit. V bytech žijí senioři, invalidní důchodci či samoživitelky. Argumentovali tím, že by trojnásobně až pětinásobně vyšší nájemné nebyli schopní platit.

Dvacet procent je pro nájemníky přijatelné navýšení

Nový návrh nájemníci považují za akceptovatelný. „Všechno se zdražuje, takže to navýšení je přijatelné,“ řekla jedna z nájemnic Marie Nováková. Této seniorce hrozilo zvýšení nájemného z téměř sedmi tisíc na zhruba 21 tisíc korun.

Další z nájemníků Michal Choma řekl, že cítí úlevu, že po nich stát nebude zpětně vymáhat peníze na „nezaplaceném“ nájemném. Tím, že obyvatelé obou domů nadále platili nájemné jen v původní výši, resort u nich evidoval dluh. I Choma je s navýšením nájmu o pětinu spokojený. „To jsem i já prosazoval, že mají nárok jedině o dvacet procent,“ dodal.

Obavu ale mají nájemníci nadále z budoucnosti, pokud stát skutečně oba domy prodá, jak už dříve zamýšlel. Podle znaleckého posudku mají hodnotu přes sto milionů korun, což vychází skoro sedm milionů na byt.

Spor zatím nekončí

Starosta Harrachova ale nevěří, že stát pro ně najde za takovou cenu kupce. „Úřad pro zastupování státu musí postupovat v souladu se zákonem o nakládání s majetkem státu. Takže bude muset ty nemovitosti asi dát do dražby. Nicméně si myslím, že nemovitosti jsou zatíženy takovými fauly, že se to neuskuteční,“ řekl.

Starosta zároveň upozornil, že touto dohodou není spor se státem zcela uzavřený. „Naše spory s ministerstvem financí nadále trvají,“ uvedl. Resort vymáhá po Harrachovu přes deset milionů, neboť se domnívá, že se bezdůvodně obohatil, když vybíral nájemné v době, kdy si město myslelo, že domy patří jemu. „My jsme přesvědčeni, že žaloba je naprosto nesmyslná,“ dodal Vašíček.