Sprejeři „ozdobili“ vlaky Jindřichohradecké úzkokolejky. Čištění je drahé a časově náročné

Události v regionech: Sprejeři poškodili vagony úzkokolejky (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce Jindřichohradeckých místních drah informoval, že vlaky by na úzkokolejku mohly opět vyjet už na začátku června. Do té doby by trať měla mít nového vlastníka. Nejezdí se po ní už jeden a půl roku. O unikátní vagony se zatím dobrovolně starají bývalí zaměstnanci a potýkají se i s tím, že vozy se stávají terčem útoku vandalů.

Čištění odstavených vlaků po zásahu sprejerů v polovině března vyšlo na téměř padesát tisíc korun. Za pár hodin byly soupravy čisté, drobné následky ale stále zůstávají. „Používáme speciální chemikálie, ale každým dalším mytím podkladový lak trpí. A výrazně se zkracuje jeho životnost,“ vysvětlil vedoucí oprav Jindřichohradeckých místních drah Jan Píšala.

„To místo obrousíte a znovu nalakujete. Ale bude tu zářivý obdélníček nového laku. V kontrastu je vidět, jak špatné je to okolí,“ popsal.

Pro pracovníky jindřichohradecké úzkokolejky je čištění vagonů stále častější aktivita. Od října roku 2022, odkdy vozy stojí, na nich museli měnit i rozbitá okna. Viníky často dopadnou. „Hlídané to je, máme tady kamery, různá čidla. Nad rámec toho máme vyčleněného zaměstnance, který tady několikrát obchází a kontroluje,“ řekl Píšala. Ostatních dvanáct zaměstnanců zůstává na dílně.

Jako jedni z mála v republice se zabývají hlavně opravami historických vozů, obracejí se tak na ně i cizí dopravci. I tak ale doufají, že se brzy vrátí i k vlastním zakázkám. „Se samotnou insolvencí probíhají nezávisle práce na obnově úzkokolejky. A my doufáme, že se nám to podaří už letos. Stanovili jsme si velice ambiciózní termín – 1. června,“ poznamenal Píšala. „Za dílnu musím říct, že připraveni jsme,“ ujistil mechanik Pavel Chuchválek.

V nejbližších dnech chce insolvenční správce požádat drážní úřad o bezpečnostní osvědčení. Do budoucna pak, i vzhledem k nákladům, počítá se spoluprací jak s obcemi, kudy úzkokolejka vede, tak i s většími dopravci na jihu Čech i Vysočině. Provoz by tam pak chtěli zavést alespoň o víkendech.