Situaci ve Vrběticích chce prezident Pavel řešit s premiérem i ministry

Brífink prezidenta Pavla během návštěvy Zlínského kraje (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel chce o situaci v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministry. V částech areálu a zejména za jeho hranicemi není téměř po deseti letech po výbuších v muničních skladech provedený hloubkový pyrotechnický průzkum. Jednou z možností by mohlo být, že by jej udělaly specializované firmy, řekl prezident, který ráno vrbětický areál navštívil. O věci chce jednat s premiérem i ministry. Svou dvoudenní návštěvu kraje ukončí debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Na skutečnost, že v částech vrbětického areálu a zejména za jeho hranicemi není provedený hloubkový pyrotechnický průzkum, upozornilo prezidenta vedení Zlínského kraje, které iniciovalo, aby se návštěva Vrbětic zařadila do Pavlova programu. Hejtman Radim Holiš (ANO) dříve uvedl, že hloubkový pyrotechnický průzkum je z pohledu bezpečnosti zásadní a nevyhnutelný.

Policisté s hasiči při likvidačních pracích po výbuších zajišťovali v areálu pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Hloubkovým pyrotechnickým průzkumem do padesáti centimetrů pod povrchem prověřili odborníci jen nejexponovanější místa, například v okolí vybuchlých skladů.

Představitelé minulých vlád při návštěvách Vrbětic hloubkový průzkum zasaženého území slibovali. Starostové okolních obcí opakovaně upozorňovali na to, že požadavek na zabezpečení průzkumu nebyl vyřešen.

Samosprávy také chtějí vědět, jaká bude budoucnost areálu, který spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky, objekty v něm má i Vojenský technický ústav (VTÚ). Letos by tam měla začít plánovaná výroba ručních granátů pro českou armádu.

Tyto problémy vnímá i Pavel. „Co je nedořešeno, jsou převážně dvě věci. Tou první je vyčištění vnějšího prostoru za oplocením bývalého skladu, které dodneška nemohou využívat jejich majitelé, protože je kontaminován municí. Druhým je nejasnost ohledně budoucího účelu užívání celého objektu ze strany ministerstva obrany,“ shrnul.

„Přislíbil jsem starostům okolních obcí, stejně jako hejtmanovi, že obě otázky budu v nadcházejícím období řešit jak s premiérem, tak i ministry, kteří to mají v působnosti,“ uvedl.

Pavel: Asanace takového území může trvat roky

Podle prezidenta může nastat situace, která žádným zákonem ani žádným nařízením vlády není popsaná. „Když dojde k něčemu, s čím žádná legislativa nepočítá, tak se dá předpokládat, že při jejím řešení vzniknou určitá bílá místa. I když se budou všichni držet zákonů a splní to, co jim zákon předepisuje, tak zůstanou některé věci nedořešené. A to se přesně stalo ve Vrběticích, protože jednotlivé složky integrovaného záchranného systému stejně jako armáda nemají v povinnostech asanaci prostoru, který patří buď obcím, nebo soukromým vlastníkům,“ nastínil.

V takových případech je možné si vzít podle prezidenta příklad například z bývalé Jugoslávie. „Musíme počítat s tím, že asanace takového území trvá dlouhé roky, někdy i desítky let a většinou to nevykonávají složky policie, armády, ale vykonávají to specializované firmy, které pracují na kontrakt,“ sdělil prezident.

Pavel si myslí, že vhodným řešením by mohlo být právě to, že by se o práce postaraly specializované firmy. „Ale nechci nijak předjímat, protože bych se o tom rád pobavil s ministry, kteří jsou za to odpovědní a především s premiérem. Je zřejmé, že pokud zůstala nějaká problematika nedořešená, musí ji prostě převzít vláda, která je u moci teď,“ řekl.