Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.

Hasiči na Vysočině vyjížděli podle jejich mluvčí Petry Musilové hlavně na Havlíčkobrodsko a Žďársko. Na Havlíčkobrodsku hasiči odklízeli stromy v Chotěboři, Ronově nad Sázavou nebo obci Podmoklany. Na Žďársku už byli kvůli spadlým stromům třináctkrát, mimo jiné v obci Strážek nebo Věžná.

Na několika místech na Vysočině odpoledne meteorologové naměřili vítr o rychlosti přes sedmdesát kilometrů v hodině. Nejsilnější byl ve Svratouchu, který leží za hranicí Vysočiny v Pardubickém kraji. Jeho rychlost tam byla v nárazech přes třiadevadesát kilometrů v hodině.

Vlak narazil do spadlého stromu u Hanušovic

Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Ve vlaku cestovalo dvacet devět lidí, nikdo nebyl zraněn. Cestující přestoupili do náhradního autobusu. Na trati spojující Zábřeh a Šumperk s Jeseníkem byl kvůli nehodě zastaven provoz vlaků, krátce po 16:00 byl obnoven.

Silný vítr zasáhl Olomoucký kraj odpoledne. Hasiči v souvislosti s větrem evidují více než dvě desítky událostí. „Převážně se jedná o popadané stromy na komunikace. Zajišťovali jsme ale také tři poškozené střechy. Ve dvou případech jsme využili výškovou techniku a provizorně jsme střešní krytinu zabezpečili,“ sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Problémy v železniční dopravě byly na Orlickoústecku. České dráhy na síti X uvedly, že především na tratích Choceň–Týniště nad Orlicí a Týniště nad Orlicí–Letohrad je kvůli silnému větru a popadaným stromům nutné počítat s nepravidelností v dopravě. Foukat má do středečního večera, v nárazech může mít vítr až sedmdesát kilometrů za hodinu.

Na Pardubicku vítr rozfoukával ohniště

Silný vítr lámal stromy také v Pardubickém kraji. „Motorové pily jsou nasazeny na popadané stromy v našem kraji, ale vítr také rozfoukává ohniště. Hasiči tak mají plné ruce práce. Odpoledne zasahovali například v Biskupicích (na Svitavsku), kde zůstalo bez dozoru místo po pálení, které se rozhořelo,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Ohniště podle ní zůstalo po pondělním pálení ohně. Plameny se rozšířily na dvacet krát třicet metrů. „Zasahujícím jednotkám ztěžoval likvidaci požáru nejen silný vítr, ale i velmi strmý a nepřístupný terén,“ popsala. Hasiči museli zabránit rozšíření plamenů do lesního porostu. Vyšetřovatel na místě uložil blokovou pokutu. „Uchránit se podařilo před plameny les v hodnotě zhruba půl milionu korun,“ dodala Horáková.

Tři jednotky hasičů směřovaly odpoledne také do Lázní Bohdaneč na Pardubicku, kde hořela louka a náletové dřeviny. Silný vítr rozfoukával dvě ohniska. Plameny spolykaly porost o rozměrech padesát krát padesát metrů. „Příčina vzniku požáru je prozatím stanovena hned v několika verzích, mezi které můžeme jmenovat hru dětí, úmyslně založený požár nebo odhozený nedopalek,“ řekla Horáková. Další požár hasiči likvidovali v Opatově, kde spadly do porostu dráty vysokého napětí a tráva se následně vznítila.