Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.

Událost byla hlášena v 1:30. „Stromy popadané na trať, které poničily i trakční vedení, přerušily provoz vlaků mezi Benešovem a Čerčany. Zavádíme náhradní autobusovou dopravu. Ta je posílena také výlukovými autobusy od Vlašimi z linky XS99, která je tímto přerušena,“ informovala na síti X také Pražská integrovaná doprava.

Mezi Prahou a Benešovem byly zrušeny vlaky dálkové dopravy, do Čerčan doporučoval dopravce použít vlaky osobní přepravy a dále z Čerčan do Benešova náhradní autobusovou dopravu. Od 12:26 je podle Medelského provoz v úseku opět bez omezení.

Kvůli silnému větru hasičům ve Středočeském kraji v noci přibylo výjezdů. Od pondělních 19:00 do úterních 8:00 vyjížděli k 98 případům. „Většinu událostí, 82, tvořily stromy, které popadaly vlivem silného větru,“ uvedli.

V Královéhradeckém kraji zasahovali hasiči kvůli silnému větru u 17 událostí. Stromy popadané na silnice hasiči odstraňovali například v Borohrádku na Rychnovsku, v Jestřebí a ve Vysokově na Náchodsku, v Dětenicích a Sekeřicích na Jičínsku, ve Dvoře Králové nad Labem. V Čejkovicích u Jičína hasiči odstraňovali myslivecký posed, který spadl na silnici.

U Studnice na Náchodsku najel vlak bez cestujících do spadlého stromu. Všechny události se obešly bez zranění. Hasiči to uvedli na síti X. Energetici zaznamenali kvůli silnému větru jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Trutnovsku.