Policie šetří podezření na týrání koní na Šumpersku

Události v regionech Ostrava: Podezření na týrání koní (zdroj: ČT24)

Policie vyšetřuje podezření na týrání koní v Ludvíkově na Šumpersku. Krajská veterinární správa zvířata před měsícem odebrala chovatelce z pastviny, teď se postupně vracejí majitelům. Jenže to se nelíbí lidem, kteří o zvířata v azylu pečovali. Mají strach, že se koně rozhodnutím úřadů mohou zpátky dostat ke skupině podezřelé z jejich zubožení.

„Veterinární inspektoři prověřili podmínky chovu a zjistili, že jsou nevyhovující, rovněž stav některých koní byl zhoršený,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček ke zjištěné situaci na pastvině u Ludvíkova.

Dva koně pak dostal do náhradní péče například ošetřovatel z JK Nawaro Zvole Martin Štopla, teď se však vracejí k původnímu majiteli. „Kůň má problém s přijímáním sena, normální seno vůbec nežere,“ popsal. Se znepokojením se na návrat koní dívá i Zuzana Novotná, která byla před měsícem u odebrání koní. „To byly chodící kostry, skoro jsme je do těch přepravníků odnesli,“ řekla.

Štopl ČT přiblížil, že za dobu, co byli koně městem odebráni, se u spousty z nich změnili majitelé. Pro koně si tak ve čtvrtek přišla třeba žena, která získala zvířata do vlastnictví jen několik dní před odebráním. Štábu ČT se vyjádřit odmítla. Sama také figuruje na seznamu podezřelých osob, na které podala pro týrání koní v Ludvíkově trestní oznámení organizace Hlas zvířat.

Papírově je vše v pořádku, tvrdí radnice

Podle úředníků šumperského magistrátu ale měla žena ke koním potřebné doklady a další náležitosti. „Jsou to tři faktory – vyjádření Krajské veterinární správy, že podmínky, kam kůň jde, jsou v pořádku, dále, že je kůň v dobré kondici a že je nezpochybnitelný majitel,“ sdělil vedoucí oddělení komunikace města Šumperk Bohuslav Vondruška.

ČT se nepodařilo získat ani stanovisko chovatelky, která měla koně ustájené na pastvině na okraji Ludvíkova. Pouze vzkázala, že šlo o nevhodné vyřizování účtů mezi majiteli koní. S tím ale nesouhlasí Nikola Hanáková, jejíž kobyla Megi měla v Ludvíkově pohodlně dožít, po roce a půl ale vypadala mnohem hůř.

„Mám k tomuto koni předkupní právo, nesmí být přeprodán někomu dalšímu,“ uvedla Hanáková. Jenže i ona se teď dozvěděla, že její kůň patří ženě, která si ho ve středu vyzvedla z náhradní péče. „Rozhodně nechci, aby se jí zbavila, třeba že by ji odvezla do Polska na jatka,“ uvedla bývalá majitelka.

Náklady na náhradní péči, které činí asi šest tisíc korun měsíčně za zvíře, platí město. Případem se teď zabývá policie, probíhá trestní řízení, ve kterém mohou aktérům hrozit až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.