Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy

Události v regionech: Pardubického advokáta poslal soud do vazby (zdroj: ČT24)

Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.

Ještě před pár hodinami obhajoval advokát Jelínek exprimátora Pardubic Martina Charváta v korupční kauze nebo zastupoval rakouskou stavební firmu. Pak se jeho pozice změnila. Sám skončil ve vazbě jako obviněný z vraždy spáchané formou účastenství.

„Klademe mu za vinu, že na podzim roku 2022 měl objednat usmrcení tehdy 40letého muže. Ten byl v polovině prosince přepaden a unesen. Od té doby se pohřešuje,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Nezvěstným je hradecký podnikatel ve stavebnictví a bývalý přítel advokátovy dcery Pavel Matuška. Další tři zadržení ho měli unést na žádost obviněného advokáta Jelínka. Tělo ale policisté nenašli.

Jelínek obvinění odmítá

„Pan doktor kategoricky vinu odmítá, rozhodně považuje celou věc za nesmyslnou, neoprávněnou a já i osobně věřím, že se podaří prokázat, jak nesmyslné to celé je,“ okomentovala případ Jelínkova obhájkyně Lucie Hořeňovská.

Na trestní stíhání jednoho ze svých členů musela zareagovat Česká advokátní komora (ČAK). „Případy vazebně stíhaného advokáta jsou opravdu výjimečné. Ve vazbě pochopitelně nemůže své klienty dále zastupovat, automaticky je mu výkon advokacie pozastaven. Péči o jeho klienty přeberou jeho kolegové tak, aby práva klientů nebyla zkrácena,“ přiblížila mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Bývalý policista a advokát Pavel Jelínek řídí svou kancelář v Pardubicích. Působí v ní 24 právníků včetně jeho dcery Terezy. „Našich klientů se daný případ netýká, naše kancelář funguje v běžném režimu dál,“ ujistila advokátka kanceláře Dana Libochowitzová.