Památník v Letech připomínající holocaust Romů a Sintů se otevře v úterý

Události: Památník holocaustu Romů a Sintů (zdroj: ČT24)

V Letech u Písku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, později i velkokapacitního vepřína, se v úterý slavnostně otevře Památník holocaustu Romů a Sintů. Od prvních debat ve vládě až po současnou realizaci uplynulo 27 let. Táborem v letech 1942 až 1943 prošlo zhruba 1300 Romů a víc než 300 jich tady zahynulo, šlo převážně o děti a ženy. Pro veřejnost se pak památník otevře 12. května.

Místo je v navigaci zatím stále vyznačené jako vepřín, který se začal vyklízet v březnu 2018. „Fakt, že na místě bývalého koncentračního tábora bylo možno postavit velkokapacitní vepřín, je ukázkou toho, jak tehdejší režim přistupoval k utrpení Romů, tedy tak, že ho vlastně ignoroval,“ konstatovala ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Návštěvníci si mohou na stezce paměti poslechnout očitá svědectví. Symboliku místa znázorňuje i mučicí kůl. „Existují důkazy, že tady byl a je potřeba si tímhle uměleckým symbolem připomínat, že to utrpení tady bylo,“ popsala mluvčí Muzea romské kultury Karolina Spielmannová.

Dominantou památníku je pietní kruh. V betonovém chodníku jsou stříbrné paprsky – plíšky se jmény vězňů.

Na konci stezky paměti je kruh Katarzis. Tam budou moci návštěvníci zanechat vzkaz. Své místo tam bude mít i Čeněk Růžička. Víc než třicet let usiloval o vybudování památníku, před dvěma lety zemřel.

Vybudování památníku včetně expozice vyšlo přibližně na 110 milionů korun. Finančně jej podpořilo ministerstvo kultury, německé velvyslanectví i grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.