Ostrava koupí zchátralou historickou sýpku v centru Svinova. Využití bude teprve hledat

Události v regionech: Ostrava koupí historickou sýpku (zdroj: ČT24)

Ostrava odkoupí historickou sýpku v městském obvodu Svinov. Jedná se o třetí nejstarší budovu ve městě, která reprezentuje dobu před vznikem průmyslu na Ostravsku. Za sýpku a sousední pozemek dá město zhruba dva miliony korun.

„Byl to hospodářský objekt ze smíšeného kamenného a cihlového zdiva. Historické omítky jsou skryté pod moderními. Je to jádro Svinova a je s podivem, že tu máme zříceninu,“ popsal historik architektury Národního památkového ústavu Ostrava Martin Strakoš.

Historická hodnota sýpky je velká. Stavba, která bývala součástí hospodářského dvora, zřejmě vznikla na místě někdejší vodní tvrze. Dnes je jedním z mála pozůstatků původní podoby Svinova. Stavěla se v 18. století, ale dost možná je ještě starší. Na počátku 19. století ji doplnil šafářský dům postavený v klasicistním stylu.

Možná proměna v kulturně-společenské centrum

Že město sýpku koupí, schválili zastupitelé jednohlasně. Cílem je především záchrana památky. „Určitě je to dobrá zpráva pro památku, protože majitelé se bohužel neměli ani k běžné údržbě, a předpokládám, že nastoupí nějaké kroky tak, aby sýpka dál nechátrala,“ řekl Strakoš.

„Určitě k tomu bude nějaká architektonická soutěž a určitě do toho zapojíme i kulturní obec, aby nám pomohla tu náplň vymyslet,“ sdělil primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS). Nové využití bude město teprve hledat. Ve hře je kulturně-společenské centrum, které Svinovu chybí.

„Já bych řekl, že za tři čtyři roky bychom mohli mít hotovo a zase uděláme kus práce pro Ostravu, aby byla krásnější,“ věří zastupitel Ostravy Lukáš Semerák (Ostravak). Kolik bude proměna stát, se teprve ukáže. Podle primátora Ostravy to budou určitě desítky milionů korun.