Okolí Klánovického lesa bude mít nové osvětlení. Radnice mluví i o kamerách

Události: Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa (zdroj: ČT24)

Okolí Klánovického lesa bude mít nové osvětlení, radnice tím chce zvýšit bezpečnost. Na vybraná místa by chtěla také instalovat kamery. Žádost o rozšíření kamerového systému teď posoudí expertní komise. V ní jsou policisté, strážníci i zástupci vedení Prahy.

Nové lampy by měly lépe rozprostřít světlo po celé ulici tak, aby zmizela tmavší místa. I tak ale nebudou během noci zasahovat do přirozeného prostředí lesa, který musí zůstat ve tmě. Žádná světla se do něj ani na cesty v něm umisťovat nesmí. A to kvůli ochraně přírody a také zvířat, která v něm žijí.

„Klánovice a Klánovický les jsou specifické tím, že sousední komunikace jsou poměrně dlouhé,“ uvedl ředitel Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Čísla lamp také doplní QR kódy, podle kterých budou moci policisté nebo záchranáři přesně určit, kam mají vyjet. Intenzitu světla bude moct správce ovládat na dálku z dispečinku.

„Pro složky IZS bude zajímavá ta vlastnost, že v případě bezpečnostního incidentu se dá v ulici rozsvítit zhruba o třicet procent více, než je standardní úroveň osvětlení,“ ujasnil Jílek.

Starostka Klánovic Alena Kolovrátková (KLIK 22) přiblížila, že součástí žádosti bylo také rozšíření kamerového systému. „A to nejen v ulicích přiléhajících ke klánovickému lesu, ale také v oblasti klánovického nádraží,“ dodala.

„Zřizování kamerových systémů kdekoliv v Praze vítáme. A to z toho důvodu, že nám v budoucnu může dopomoci při zjišťování a odhalování trestné činnosti,“ vyjádřil se pražský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Právě při objasňování dvojnásobné vraždy loni v prosinci vyzývala policie řidiče, kteří kolem Klánovického lesa jeli a měli zapnuté palubní kamery, aby jí záznamy poskytli.