ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.

Koaliční smlouvu další tři uskupení v Liberci (Starostové pro Liberecký kraj /SLK/, Piráti a ANO) vypověděla ODS kvůli vyšetřování policie a obvinění Židka z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až dvanáct let vězení. Výkonná rada ODS zrušila Židkovi členství ve straně minulý týden v pátek. Ostatní strany radniční koalice mají v zastupitelstvu většinu i bez občanských demokratů – 25 z 39 mandátů. ODS má mandáty čtyři, koalice v původním složení tedy měla v zastupitelstvu 29 z 39 křesel.

V koalici v Liberci chtěla ODS pokračovat, i když odmítavé rozhodnutí ostatních stran se podle regionálního předsedy ODS a poslance Petra Beitla dalo čekat. „Nemohu tvrdit, že by to byla situace, která by nás překvapila, samozřejmě jsme projednávali všechny varianty. Ale trochu mě to mrzí, protože jsme měli za pana Židka solidní náhradu, zkušeného člověka, který by radnici pomohl, ale samozřejmě musíme respektovat rozhodnutí koalice,“ řekl.

ODS minulý pátek zrušila členství i dalšímu obviněnému v této korupční kauze, což je předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group Petr Syrovátko, kterého policie podezírá právě z uplácení Židka.

Zároveň strana zrušila licenci pro místní sdružení v Liberci. Beitl předpokládá, že proces obnovy potrvá týdny až čtvrt roku. „Mám pocit, že v této chvíli není kam spěchat, klidně to může trvat tři měsíce, když ten proces bude probíhat nějakým odhadnutelným a spravedlivým způsobem. Abychom zase měli lidi, kteří jsou ochotni pracovat a mají dobrý kredit,“ odhadl.

Beitl: Máme zájem o lidi, které veřejnost vnímá pozitivně

Podle Beitla základní podmínkou pro obnovu sdružení v Liberci bude podání žádosti tří lidí o získání licence. „A pak se rozjede proces nabírání členů. Samozřejmě se budeme bavit s každým zájemcem o jeho pohledu na to, jak fungovalo místní sdružení v minulosti, současnosti a jak by mělo fungovat v budoucnu. Máme zájem především o lidi, kteří mají chuť v této těžké situaci pro ODS něco udělat a jsou veřejností pozitivně vnímáni,“ dodal.

Na složení kandidátky koalice SPOLU pro volby do Evropského parlamentu nebude mít korupční kauza spojená s Židkem podle Beitla žádný vliv. Kandidátní listina pro krajské volby se teprve tvoří a ani na ní Židek nebude. „Byl zvažován, měl nominaci na kandidátku, ale samozřejmě už není člen ODS,“ dodal poslanec.

ODS až do roku 2010 všechny komunální volby v Liberci vyhrála. Tehdy ji Změna pro Liberec porazila i díky tomu, že poukazovala na podle ní nestandardní vazby mezi Synerem a ODS. Liberci kritici přezdívali Synerov. Nejhůře na tom byla ODS v Liberci v roce 2014, kdy získala jen pět procent hlasů. Poté počet jejích voličů začal opět stoupat, předloni jejich společná kandidátka se Sportovci získala skoro deset procent hlasů.

Vypovězení smlouvy je málo, tvrdí opoziční LOL

Opoziční Liberec otevřený lidem (LOL) považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Míní, že odpovědnost je i na dalších zástupcích radniční koalice, a proto do ní měli přizvat i zástupce opozice. Za LOL o tom informoval jeho zastupitel Jindřich Felcman. Zástupci liberecké koalice už v pondělí řekli, že o jejím rozšíření neuvažují a chtějí provést hloubkovou kontrolu „všech podezřelých kroků“.

„Poslední dny jsem zástupcům SLK, ANO a Pirátů intenzivně předkládal návrhy, jak obnovit důvěru lidí ve fungování radnice. Připomínal jsem jim, že i oni mají odpovědnost za chybná rozhodnutí města ovlivněná pokyny od Syneru. Zastupitelé za LOL byli přitom jediní, kteří tato rozhodnutí kritizovali,“ řekl Felcman.

Zástupce LOL je přesvědčen o tom, že jedinou možností, jak selhání koalice napravit, je její rekonstrukce a doplnění o zástupce z opozičních řad. „Bez jediného osobního jednání ale koaliční strany tyto návrhy smetly ze stolu,“ zdůraznil.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) v pondělí prohlásil, že si nemyslí, že by šlo v korupční kauze o nějaké systémové selhání na radnici. „V tuto chvíli jsou vyšetřováni jeden bývalý náměstek a jeden úředník. Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o cokoli jiného než jejich individuální selhání,“ zdůraznil. O pomoc při prověřování zakázek primátor v pondělí požádal organizaci Transparency International.

Felcman si myslí, že rozhodnutí vedení města ve prospěch Syrovátka ovlivňoval Židek posledních šest let. „Především manipuloval postup ve věci opravy bazénu tak, aby byla zakázka co největší, aby se o ni mohly ucházet jen největší stavební firmy. Dále zajistil zcela bezprecedentní covidovou kompenzaci pro dceřinou společnost Syneru SFM, spravující liberecký Sportpark. Dohodl pro město nevýhodnou směnu pozemků na Kunratické a Papíráku. Brzdil ve městě bytovou výstavbu, aby konkurenčně neohrozily projekt Syneru na Kunratické. A mnoho dalšího," napsal v tiskové zprávě.