Oderská nemocnice se pře s VZP kvůli interně

Události v regionech: V Odrách hrozí zrušení interního oddělení (zdroj: ČT24)

Městská nemocnice v Odrách na Novojičínsku by mohla kvůli chystané reformě zdravotnictví a zdravotních pojišťoven přijít o interní oddělení. Vedení zdravotnického zařízení s tím však nesouhlasí. Podle něj by na tom totiž tratili zejména pacienti z okolí, kteří by tak museli na internu dojíždět desítky kilometrů daleko.

V oderské nemocnici, konkrétně na interním oddělení, by se měla pracovní náplň zdravotníků částečně změnit. Nově by tam totiž mělo fungovat zařízení následné a dlouhodobé péče. Ředitele nemocnice Martina Šmause o tom informovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na konci loňského roku.

„Bez jakékoliv rozvahy, bez jakékoliv koncepce jsme se dozvěděli o tom, že máme ukončit činnost. Nikdo neřekl nám, našim pacientům ani obyvatelům, kde tu péči hodlá pojišťovna zajistit,“ uvedl ředitel nemocnice.

„Vzhledem k tomu, že v rámci revizní činnosti identifikovala VZP v nemocnici Odry závažné problémy zejména v oblasti sociálních hospitalizací, nabídla nemocnici možné varianty jejího dalšího směřování. Rozhodně jejich obsahem nebylo zavírání nemocnice,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Interní oddělení oderské nemocnice má 24 lůžek, ta jsou aktuálně všechna obsazená. Navíc uvedený počet tvoří téměř polovinu všech lůžek v regionu. Změna by se tak dotkla místních, ale i pacientů ze širokého okolí.

„Volají mi starostové z okolních obcí, dokonce až z Budišova, což už je opavská oblast. Čili spádovost je tady veliká a my jsme zvědaví, co ta zdravotní pojišťovna udělá, jak bude reagovat,“ komentoval situaci starosta Oder Libor Helis (nestr.).

VZP: Nemocnice podává zkreslené informace

Vedení nemocnice a města se se zástupci pojišťovny sešlo v únoru. Požádali je o přehodnocení jejich stanoviska. Minulý týden odeslal ředitel oderské nemocnice VZP také dopis, ve kterém jí mimo jiné vytýká nedostatečné zohlednění situace v okresech Nový Jičín a částečně také v okrese Opava.

„Prezentace nemocnice Odry, tak jak je momentálně médiím poskytována vedením zařízení, se nezakládá na pravdě a podává zcela zkreslený pohled na to, jak jednání probíhají,“ uvedla mluvčí VZP.

„Základní péče by měla být neustále dostupná v regionech a v lokalitách co nejblíže pacientovi. Centra tak nebudou přehlcená. Už dnes jsou velké nemocnice poměrně zahlcené pacienty. Ten koncept nějakou myšlenku má, ale koncepční materiál na papíře jsem ještě neviděl,“ vyjádřil se k situaci předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarváš.

Ročně v oderské nemocnici ošetří zhruba dvacet tisíc akutních pacientů. Další nejbližší nemocnice je pak ve více než dvacet kilometrů vzdáleném Novém Jičíně.