Obžaloba žádá podmínku pro mladíka, který způsobil požár supermarketu v Chodově

Události v regionech: Soud rozhoduje o trestu pro žháře z Chodova (zdroj: ČT24)

Obžaloba žádá podmíněný trest pro Mária Baigera obžalovaného z toho, že způsobil požár, který 6. listopadu 2022 ráno zcela zničil Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Tehdy osmnáctiletý muž si chtěl s pomocí zapalovače udělat díru do plastového vozíku, kam mu zapadl mobilní telefon. Vznikl ale požár, který se rychle rozšířil na celý objekt. V projednávání případu v pondělí pokračoval Okresní soud v Sokolově, soudkyně Gabriela Siegelová odročila jednání na 29. května.

Obžaloba podle státního zástupce Jana Kasala viní Baigera z úmyslného poškození cizí věci, i když cílem Baigera nebylo zapálit obchod, ale jen pomocí plamene si udělat díru do vozíku, kam mu telefon zapadl. Přesto způsobil škodu přes padesát milionů korun, na budově i na autech zaparkovaných u supermarketu.

U soudu v pondělí zazněla svědectví lidí, kterým požár poškodil nebo zcela zničil auta, i osob, na které Baiger zvonil o pomoc, když se oheň začal šířit. Snahu zavolat pomoc zohlednila i obžaloba, když i přes vysokou škodu nepožaduje nepodmíněný trest.

Kontroloval, zda se někdo nezranil, na přiznání ale odvahu nenašel

Svědci vypověděli, že obžalovaný muž večer před požárem popíjel s otcem své přítelkyně. Pak se šel projít ven. Jeho partnerka popsala, že když nad ránem přišel domů, byl vystrašený a klepal se. Měl ale také strach, jestli se někomu něco nestalo, a tak se šel ke spáleništi ještě ráno podívat. Nenašel ale odvahu se na místě k činu doznat. Následně si pak pro něj přijela policie.

Obhajoba dnes požádala, aby při jednání byl puštěn kamerový záznam, z něhož by bylo patrné, jak rychle budova vzplála. Chce také zjistit, jestli plastové vozíky, od kterých celá budova začala hořet, měly certifikaci. Obhajoba totiž poukazuje na to, že ačkoli obžalovaný mladík u vozíků skutečně manipuloval s ohněm, následný požár se vyvinul velmi rychle.