Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.

„Nadále zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení. Budu se hájit právní cestou a své jméno zcela očistím. I nadále platí, že jsem vázán mlčenlivostí, proto nebudu celou kauzu dále jakkoliv veřejně komentovat,“ uvedl Židek v prohlášení.

Židka policisté zadrželi minulý týden v úterý a obvinili ho z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu za to až dvanáct let vězení.

Podle zjištění některých médií, která se odkazují na neveřejný soudní příkaz k domovní prohlídce, ho měl údajně uplácet předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Židek měl dlouhodobě hájit zájmy firmy při jejích developerských projektech a vynášet jí tajné informace, například o podmínkách soutěže na miliardovou opravu plaveckého bazénu.

Seznam ZprávyiDNES.cz i Náš Liberec napsaly, že Židek je podezřelý z toho, že od Syneru získal 1,7 milionu korun a za výhodných podmínek také byt, který byl oficiálně napsaný na politikovu dceru. Syrovátko v prohlášení vinu odmítl s tím, že „jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí“. Také Syrovátka ODS ze svých řad vyloučila.

Pětapadesátiletý Židek čelil vyšetřování už před patnácti lety, kdy byl vedoucím kanceláře projektů a evropských fondů na policejním prezidiu. Policejní inspekce ho prověřovala od září 2009 kvůli oznámení, že si řekl o dvoumilionový úplatek při výběrovém řízení na nákup mobilních soudních síní. V den zatčení dostal okamžitou výpověď z práce. O půl roku později policisté Židkův případ odložili s tím, že vyšetřování korupci neprokázalo.

Koalice bez ODS

Kvůli vyšetřování policie a obvinění Židka bude koalice v Liberci pokračovat bez ODS. Ostatní strany radniční koalice totiž vypověděly koaliční smlouvu, dál ale mají v zastupitelstvu většinu. Budou mít 25 z 39 mandátů.

„Velmi dobře si uvědomujeme, jak zásah policie a v médiích popsaná obvinění šokovala liberecké občany, stejně jako nás samotné. Za této situace už nemůžeme s ODS ve vedení města spolupracovat, protože ztratila naši důvěru,“ řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Koalici v Liberci tak nyní tvoří společné uskupení Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hnutí ANO a Piráti.