Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.

Neznámý pachatel dal kamení na trať u zahrádkářské kolonie Červený Dvůr na jižním okraji Hradce Králové. „Naštěstí ani u jednoho vlaku nedošlo k vykolejení, oba úsekem pravděpodobně bez vzniklé škody projely. Nikdo z cestujících nebyl zraněn,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Nikoho nezranily ani kameny, které po nárazu vlaku odlétávaly od kolejiště.

Případní svědci aktuálního incidentu se mají policii ozvat na linku 158. Kriminalisty zajímají zejména poznatky k podezřelým osobám, které se v pondělí odpoledne pohybovaly kolem kolejiště.

Kamení na kolejích u zahrádkářské kolonie Červený Dvůr bylo i letos 20. ledna. Tehdy do něj stokilometrovou rychlostí najel osobní vlak s asi 50 cestujícími. Strojvůdce soupravu po nárazu zastavil. Provoz na trati byl asi tři hodiny přerušen. Lidem ve vlaku se nic nestalo, škodu na vlaku policie vyčíslila na 50 tisíc korun. Policie pachatele podle mluvčí nezjistila a případ na konci února odložila.

Loni v květnu zastavily kameny na trati vlaky u pražských Čakovic, policie zadržela tři děti, které je na trať zřejmě položily. Také loni v únoru najely vlaky do kamení, a to na trati u Kunovic na Uherskohradišťsku a rovněž poblíž Chodova na Sokolovsku. Kameny na kolejích zastavily i v prosinci 2022 dvakrát dopravu na trati z Mostu na Moldavu v Krušných horách, policii se pachatele zjistit nepodařilo a případy odložila.