Na Moravu míří další investoři. V Mošnově se budou vyrábět elektrické vodiče, nové haly vyrostou i u Přerova

Události v regionech: Noví investoři v Mošnově a Přerově (zdroj: ČT24)

Na střední i severní Moravě vznikají nové průmyslové areály. Například v průmyslové zóně v Mošnově u Ostravy se momentálně dokončuje výrobní hala pro italského investora, kterým je společnost IRCE. Vyrábět se tam mají elektrické vodiče, a to pro elektromobily nebo domácí spotřebiče. Úplně nová průmyslová zóna vyroste také u Přerova, vyjde na zhruba tři miliardy korun.

Průmyslová zóna v Mošnově má rozlohu zhruba dvě stě hektarů. Přibližně tři čtvrtiny z této plochy jsou už obsazené závody tuzemských i zahraničních investorů. Kromě plastových dílů nebo litých kol se tam navíc do konce roku začnou vyrábět i elektrické vodiče. „Transformátory a generátory pro produkci elektrické energie. V Ostravě by se mělo vyrobit zhruba deset tisíc tun vodičů do roku 2028,“ přiblížil předseda skupiny IRCE Andrea Casadio.

Italský investor si pro svůj nový výrobní závod vybral průmyslovou zónu v Mošnově díky její poloze a dopravní obslužnosti. Chce odtud totiž zásobovat většinu svých zákazníků ze střední a východní Evropy.

„Kromě toho, že ta tady zaměstná řadu lidí v odborných profesích, je to firma, která se bude podílet na vědě a výzkumu. Je tam spolupráce s Vysokou školou báňskou,“ uvedl primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

Průmyslový areál za tři miliardy u Přerova

Nová průmyslová zóna se má stavět také v Olomouckém kraji, konkrétně mezi Přerovem a Henčlovem. Zatím je tam jenom pole, ale už za tři roky by měly na místě stát průmyslové haly. Smlouvu se soukromým investorem podepsalo vedení Přerova v pátek.

„Někdy na podzim, asi v říjnu, bychom chtěli požádat o stavební povolení. Paralelně budou probíhat jednání s potencionálními zájemci,“ vysvětlil ředitel RC Europe Antonín Dillenz.

Společnost chce do stavby investovat tři miliardy korun. U Přerova by tak mohlo vzniknout až dva a půl tisíce pracovních míst. Město ale momentálně jedná i s dalšími developery. Jejich zájem podle něj souvisí hlavně s dostavbou dálnic D1 a D55.

„Přerov byl vždy průmyslové město a dopravní uzel. Z těch tradičních oborů tady zůstal ten chemický, strojírenský a také Meopta. Předpokládám, že rozvoj bude teď v souvislosti s dopravní infrastrukturou větší,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Jednou z největších investic v Olomouckém kraji byla stavba logistického centra v Kojetíně, která stála pět miliard korun. Americká firma Amazon otevřela své haly minulý rok a zaměstnává v nich více než dva tisíce lidí.