Muž, který polil družku hořlavinou a zapálil, dostal za vraždu u soudu trest 17 let ve vězení

Krajský soud v Brně uložil Josefu Nečasovi za vraždu sedmnáct let vězení. Osmašedesátiletý muž v Rajhradě na Brněnsku na podzim 2022 podle obžaloby polil hořlavinou svoji družku a zapálil ji. Nečas se cítí nevinen. Říká, že si nepamatuje, co se stalo. Hrozilo mu až dvacet let vězení.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že v době ženiny smrti se v domě nacházel pouze obžalovaný, soud vylučuje, že by se tam mohl nacházet někdo jiný," uvedla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Událost se stala předloni 25. listopadu pozdě večer. Muž družku podle žalobce zapálil, když ležela v posteli. „V úmyslu usmrtit ji přikryl ženu textiliemi, které polil hořlavinou a zapálil,“ uvedl už dříve státní zástupce. Podle předsedkyně senátu ale nebylo prokázáno, že ženu muž před činem nějakými textiliemi přikryl. Žalobce v závěrečné řeči trest sedmnáct let vězení navrhl.

Obžalovaný dříve řekl, že si nepamatuje, co se tehdy stalo, a to kvůli alkoholu, který vypil. Probral se prý až v nemocnici, při požáru v domě utrpěl popáleniny. „Nedomnívám se, že jsem já ten, kdo tu nehodu zavinil. Myslím si, že jsem se to pokoušel hasit, proto mám popáleniny. Žádné důkazy, že bych já tu sirku hodil, proti mně nebyly vzneseny," uvedl dříve Nečas. Řekl, že neměl žádný důvod ženě ubližovat a ničit si bydlení.

Popsal také komplikované soužití, podle něj šlo o „italské manželství“. „Byli jsme spolu asi od roku 2010, v roce 2013 mne pobodala, celé jsem to vzal na sebe. Náš vztah byl nahoru dolů, když se nenapila, byla milionová ženská, která by mi snesla modré z nebe,“ řekl dříve muž. Doplnil, že když se ale napila, byla několik hodin nepoužitelná.

Do řízení se také připojily s nárokem na úhradu nemajetkové újmy dvě dcery zemřelé, každá požadovala milion sto tisíc korun. Krajský soud jim přiznal dohromady asi milion korun, se zbytkem nároku je odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.