Kraj koupil zpět bývalý dům řeholnic v Prostějově za desítky milionů. Úpravy si vyžádají další peníze

Události: Oprava domu řeholnic v Prostějově (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj koupil za osmdesát šest milionů korun bývalý dům řeholnic v Prostějově. Nastěhovat by tam chtěl seniory a pečující sestry. Objektu se přitom před sedmi lety zbavil a za šest milionů ho prodal soukromému investorovi. Ten budovu opravil pouze částečně. Region tak plánuje investovat dalších čtyřicet milionů do modernizace.

V roce 2016 bývalý dům řeholnic vypadal spíš jako dům hrůzy, Olomoucký kraj ho i tak prodal. Nyní opět získal objekt do svého vlastnictví, chtěl by ho využít po ubytování seniorů. Jenže jen tak jednoduše to nepůjde. Bývalý majitel kulturní památku sice opravil, ve třech podlažích je pětadvacet bytů s nájemníky, ovšem klienti domovů pro seniory mají jiné potřeby.

„Vcházíme do jednoho pokoje a hned tady je vidět, jak úzké máme dveře, proto musí proběhnout rekonstrukce,“ popsala nedostatky na místě ředitelka Centra sociálních služeb Prostějov Helena Vránová. Také například koupelna není úplně bezbariérová, zmínila.

Kraj počítá, že za rekonstrukci zaplatí dalších asi čtyřicet milionů korun. „Já bych měl trošku otázku, jestli ten krok, který se stal přes osmi, devíti lety, jestli byl správný. Tam si nejsem úplně jistý, ale to, že tento objekt přebíráme opět do svého vlastnictví a budeme ho využívat pro naše klienty, je určitě správně,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

O ubytování je zájem

Přestěhovat by se sem mělo na třicet klientů prostějovského domova a šest nových. Žadatelů o místa přitom registrují na dvě stě. Vránová si ale přeje, aby ve velkém pokoji bydleli maximálně dva lidé.

Je to přání i klientky domova seniorů Jitky Rozkošné. V místnosti teď žijí tři. „Je to stísněné, rolety nefungují. Co se týká návštěv, nemáme ani židle, na které by si sedly,“ postěžovala si Rozkošná.

Jestli bude patřit mezi klienty, kteří získají lepší komfort, není jasné. A jasné není ani to, kdy rekonstrukce proběhne.