Svatoanenská nemocnice v Brně prodává vlastní vyrobené léčebné konopí

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí (zdroj: ČT24)

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí. Je to první zdravotnické zařízení v Česku, které je v poskytování konopných přípravků kompletně soběstačné. Tedy od šlechtění a pěstování až po předepisování pacientům. Léčebné konopí získávají pacienti ve formě tobolek.

Distribuce a prodej konopí s obsahem THC vyšším než procento jsou v Česku zakázané. Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), které je společným pracovištěm svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, má jako jedno z mála licenci k pěstování konopí pro léčebné použití. Rostliny vědci pěstují v řízených podmínkách, pravidelně jim regulují světlo, teplo, vlhkost i oxid uhličitý.

„Můžeme tak zajistit, že produkty budou obsahovat stále stejné množství účinných látek. Konopí má navíc schopnost vtahovat a koncentrovat v sobě veškeré prvky látek z půdy, a to včetně těch škodlivých. I tohle máme v naší pěstírně pod kontrolou,“ popsal vedoucí výzkumník Václav Trojan. V tom je konopí vypěstované v nemocnici odlišné od toho vypěstovaného podomácku. „Podmínky je stěžejní neustále udržovat. Jen tak můžeme vzniklý produkt nazvat lékem,“ doplnil.

Konopí jako takové obsahuje přes 480 látek. Vědci se snaží je izolovat a jejich účinky samostatně zkoumat. „Není to jenom o THC nebo v poslední době velmi skloňovaném CBD. V marihuaně doposud dokážeme definovat přes 120 kanabinoidů. Cesta od klinické studie ke schválenému léčivu je ale velmi dlouhá,“ poznamenal Trojan. Odborníci nyní připravili dvě dávky. Jedna je s vyváženým poměrem obsahových látek THC a CBD a druhá s vysokým obsahem THC. O předepsání rozhodne lékař.

Léky uleví od bolesti

Loni si pro léky z konopí přišlo ke svaté Anně téměř 500 pacientů s chronickou bolestí. Nemocniční lékárna tak připraví stovky dávek léčebného konopí měsíčně.

„Největší procento tvoří lidé s bolestmi zad, artrózami nebo revmatem,“ uvedl vedoucí Centra pro léčbu bolesti Radovan Hřib. „Co se týče léčby konopím, existuje stále spoustu otázek, na které hledáme odpovědi. Víme však, že bezpečnostní rizika konopných léků jsou mírná až nulová,“ dodal. V nemocnici používají lékaři konopné léky pro léčbu bolesti, do budoucna by se ale výzkumníci z ICRC chtěli zabývat použitím v neurologii nebo dermatologii.