Investor chce u Hrádku nad Nisou postavit další větrné elektrárny, obyvatelé jsou proti

Události v regionech: Plány na rozšíření větrného parku u Hrádku nad Nisou (zdroj: ČT24)

Soukromý investor chce rozšířit větrný park u Hrádku nad Nisou na Liberecku o dalších šest větrných elektráren. Se třinácti stávajícími stožáry už je druhý největší v Česku. Obyvatelům Václavic a Uhelné se záměr nelíbí. Proti byly v anketě asi tři stovky lidí. Pro rozšíření parku jich hlasovalo třináct.

V Uhelné mají jasno, další elektrárny tam nechtějí. „Turów se nám přiblížil tak, že už máme těžební jámu pod zahradami, a z druhé strany by měly teď zase přijít větrníky, prostě lidi už toho mají dost,“ řekl člen Sousedského spolku Uhelná Milan Starec.

Iva Červená bydlí ve Václavicích, jednu z věží má přímo na dohled. „Když je horší počasí, tak slyšíme důl i elektrárny. Máme i strach z toho, že nám tím klesne cena nemovitostí,“ poznamenala předsedkyně Osadního výboru Václavice Iva Červená. „Kdyby z výroby energie měli obyvatelé nějaký benefit, tak by se na to možná dívali jinak,“ řekl Starec.

Podle současné smlouvy peníze ze třinácti věží dostává město Hrádek nad Nisou. „Něco lehce přes dva miliony jde do speciálního fondu, kterému říkáme Fond rozvoje Václavic a Uhelné,“ vysvětlil starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK). Z peněz z fondu se podařilo postavit například dětské hřiště ve Václavicích nebo nový asfaltový povrch na silnici z Václavic do Uhelné.

V případě rozšíření větrného parku dostane město Hrádek za šest nových věží jeden milion korun. Stejnou částku chce investor rozdělit mezi obyvatele, tedy asi pět tisíc ročně na nemovitost. „Většina obyvatel aktuálně ve Václavicích a Uhelné říká ne, je to málo,“ řekl Horinka.

„Ta nabídka je nadstandardní, oproti trhu o zhruba třicet, čtyřicet procent vyšší. Jsme schopni občanům nabízet i levnější elektřinu,“ řekl člen správní rady JRD Marek Lang. Pokud se podaří investorovi obyvatele přesvědčit, pak by mohla stavba dalších šesti elektráren začít v roce 2026. Důležité ale budou výsledky posouzení vlivu na životní prostředí.