Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.

Podle informací podniku neznámý pisatel v e-mailu například vyhrožoval členům komise, že půjdou do vězení, pokud rozhodnou o vyloučení nabídky sdružení firem PORR, VINCI a Marti (PVM). „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme. V současné chvíli je věc ve stadiu prověřování a z tohoto důvodu nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ prohlásila nyní policejní mluvčí.

Případ se týká druhé části stavby linky metra D od Olbrachtovy po Nové Dvory, kolem které panují spory. U ÚOHS napadlo tendr na stavební firmu mimo jiné i vyloučené sdružení PVM, úřad a následně také představenstvo DPP pak výběr dodavatele zrušily. Dopravní podnik nicméně s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí a podal proti němu rozklad.

Tendr jako takový je stále platný a podnik ho plánuje znovu vyhodnotit. Antimonopolní úřad kromě toho k tendru vede ještě další správní řízení, a to o návrhu proti vyloučení PVM z tendru. V této věci úřad zatím nerozhodl.

Stavba nové linky metra začala v roce 2022. Ve výstavbě je kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Původní předpoklad dokončení projektu byl rok 2029, kvůli sporům se ale pravděpodobně posune.