Historickým městem roku 2023 je Žatec

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec z Ústeckého kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v centru Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl (ANO). Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dvě ministerstva, a to kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z programu resortu kultury pro regeneraci městských památkových rezervací a zón.

V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Titul Historické město roku se každoročně vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Výherce vybrala porota ze čtrnácti krajských vítězů. Žatec byl letos v národním kole soutěže za Ústecký kraj poosmé za sebou.

„Chtěl bych poděkovat předchozímu vedení města, které dlouho systematicky pracovalo na tom, abychom tu dnes mohli stát a přebírat cenu, a že jsme mohli být, dnes vlastně přesně před sedmi měsíci, zapsaní na seznam světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhodobá, asi dvacetiletá práce,“ řekl starosta a slíbil, že město bude pokračovat dál.

Region chmele

Žatec je známý pro svou tradici chmelařství, která ovlivňuje historii regionu více než osm set let. Chmelařství a pivovarnictví daly vzniknout celé čtvrti centra města, kde se zpracovával a skladoval chmel. Zóna technických památek chmelařství byla v roce 2003 prohlášena městskou památkovou zónou.

Mimořádná hodnota spočívá ve velkém počtu ojedinělých chmelařských staveb na malém území v samotném historickém jádru města při současném dochování původní středověké uliční struktury. Na území památkové zóny se nachází dvanáct nemovitých kulturních památek.

V České republice je na 40 tisíc nemovitých památek, 39 městských památkových rezervací a 255 městských památkových zón. V programu regenerace městských památkových rezervací a zón od roku 1993 rozdělil stát přes šest miliard korun a opraveno bylo přibližně 19 100 památek. Včetně peněz vlastníků objektů šlo do památkové péče celkem 15,3 miliardy korun.