Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.

Liberec od 1. ledna 2022 od kraje převzal domovy seniorů ve Vratislavicích a Františkově se 300 klienty, které slouží zejména obyvatelům krajského města. Liberecký kraj naopak od města převzal zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je odjinud než z Liberce.

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech kolem 450 milionů korun.

Teď krajští radní schválili 40 milionů korun pro Hrádek nad Nisou na dostavbu domova pro seniory. „Dalších 37 milionů zaplatí kraj při převzetí budovy po skončení udržitelnosti projektu,“ řekl hejtman. 

Politika speciálně pro účely Hrádku nad Nisou, tvrdí Felcman

Za 77 milionů tak kraj získá zařízení se 42 lůžky, z toho osm až deset bude určeno pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Celkově přijde stavba na 271 milionů korun, zbylé náklady uhradí Hrádek z dotací. Jde o stavbu v takzvaném pasivním standardu plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje.

„Domnívám se, že by se měl proti tomuto postupu ohradit nejen liberecký primátor, ale i starostové ostatních měst. Pokud by města věděla, že si mohou připravovat projekty nových domovů a kraj je následně zafinancuje a převezme do správy, jistě by tak mnoho z nich už dávno udělalo. Jenže tato nová politika se zjevně vymyslela speciálně pro účely Hrádku nad Nisou,“ reagoval Felcman.

Podle starosty osmitisícového Hrádku Josefa Horinky (SLK) připravovala radnice projekt několik let. Městu se na něj podařilo získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a z Operačního programu životní prostředí. 

Půta: Nabídku by málokdo odmítl

„Pro město naší velikosti je ale provoz domova se zvláštním režimem náročný, proto jsme ho nabídli Libereckému kraji, který by měl takovou službu zajistit. Pokud budou v zařízení umístěni obyvatelé Hrádku, jsme připraveni se na péči o ně finančně podílet,“ dodal Horinka.

Kraj podle Půty nabídku Hrádku přijal, protože byla výhodná. „Tuto mimořádnou nabídku by zřejmě málokdo odmítl. Jsme připraveni jednat s dalšími poskytovateli služeb, ať už jimi budou organizace městské, obecní, neziskové nebo soukromé. Pokud někdo další zajistí takto celkově dobře připravený projekt, stavbu i s jejím vybavením, včetně zajištění financování za pomoci dotace, pak jsme takovému jednání vždy otevřeni,“ dodal.