Dějiště legendárního Jakešova projevu se změní na byty

Události v regionech: V „Jakešově“ kulturním domě budou byty (zdroj: ČT24)

Kulturní dům v Červeném Hrádku, v němž před pětatřiceti lety tehdejší generální tajemník UV KSČ Miloš Jakeš pronesl svůj legendární projev o bojlerech-brojlerech a platu Zagorové, čeká rekonstrukce. Město ho přestaví na byty pro seniory a mladé rodiny.

Kulturní dům v Červeném Hrádku proslavil projev Miloše Jakeše po celé federaci. Byl plný sebelítosti a kritiky opozice, ale i přeřeků, kde si pletl brojlery s bojlery a počítal příjmy umělců jako Hana Zagorová nebo Petr Janda. Ukázal, jak je režim vyčerpaný. Kde přitom Červený Hrádek vůbec leží, nevěděl tehdy zřejmě ani Miloš Jakeš, když v jeho proslovu zaznělo, že v Západoslovenském kraji.

Kulturní dům u Plzně začali místní v roce 1982 stavět v takzvané akci „Z“. Trvalo to tři roky, a dokončit ho musela firma. „Druhý rok už to bylo horší. Začalo se řešit, čí dům bude. Začaly se dohadovat národní výbor s JZD. Lidi to odradilo a přestali chodit pracovat,“ vzpomíná pamětník, obyvatel Červeného Hrádku Arnošt Karkoš.

Bylo to centrum kulturního dění

Otevření kulturního domu se spojilo s oslavami šesti set let obce. Trvaly tři dny. „Jeden den bylo zavírání staré hospody, druhý den bylo otvírání nové hospody a pak byla zábava,“ vzpomíná Karkoš. V té době se do Hrádku přistěhovala i Helena Procházková. Zažila tu desítky zábav a plesů. „Nemusela jsem do města, tady jsem seběhla a byla jsem v kulturním dění,“ řekla.

Arnošt Karkoš se v den projevu Miloše Jakeše staral o techniku v sále. S kolegy pořídili vlastní nahrávku. Kolovala po Plzni ještě dřív, než proslov odvysílala Svobodná Evropa.

Po revoluci se o dům staralo zemědělské družstvo. V nájmu tu byla třeba diskotéka. Od roku 2009 ale chátrá. Město tam teď vybuduje osmnáct bytů. „Třináct jich bude pro seniory a další budou jako takzvané startovací pro mladé,“ řekla radní města Plzně pro bytovou oblast Světlana Budková (STAN). „Vznikne i jedna takzvaná komunitní místnost, seniorům by měla sloužit převážně pro sociální účely,“ dodala. A tak dojde na Jakešova slova, kdy v proslovu vyzdvihuje, jak je potřeba starat se o penzisty.

Okrajová část Plzně očekává v dalších letech nárůst výstavby. Letos se proto začne budovat nový vodojem, na který se má Červený Hrádek napojit.