Další část silnice navazující na budoucí obchvat Opavy má územní rozhodnutí. Celá stavba má být hotová za pět let

Události v regionech: Dostavba Obchvatu Opavy (zdroj: ČT24)

Nová část silnice I/11 mezi Opavou a Ostravou získala územní rozhodnutí. Mohou začít jednání o výkupech pozemků s jejich vlastníky. Trasa by měla být dokončená do pěti let. Nový úsek odvede provoz z městské části Komárov, zrychlí provoz mezi Ostravou a Opavou a obcím uleví od silného provozu.

Silnice I/11, která protíná Komárov, je spojnice mezi Ostravou a Opavou. Denně tam projede na dvacet tisíc aut, z toho čtvrtinu tvoří kamiony a nákladní automobily. Situaci komplikuje také železniční přejezd, v době dopravní špičky se tam tvoří dlouhé kolony.

„V rámci bezpečnosti jsme přes čtyřproudovou silnici, kde to přecházení bylo nebezpečné, vystavěli dva přechody se světelnou signalizací pro chodce,“ řekl starosta Komárova Lumír Měch (OMČO).

Silný provoz z této městské části Opavy vyvede obchvat, který obkrouží obec z jihu. „Krajský úřad potvrdil právní moc územního rozhodnutí. V případě bezproblémové přípravy této stavby předpokládáme začátek prací v roce 2027,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

„Podstatná část trasy mezi obytnou zástavbou Komárova a v Suchých Lazcích povede v zářezu. To je velmi dobrá zpráva, protože to bude minimalizovat dopady stavby,“ vysvětlil tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 – I/57 Martin Dostál.

Tato komunikace naváže na již zprovozněnou část obchvatu. „Celý severní obchvat máme hotový, zbývá dokončit jihozápadní úsek Olomoucká–Bruntálská. Tendr je vyhlášený na obchvat Hradecká–Olomoucká,“ řekl uvolněný radní Magistrátu města Opavy Petr Popadinec (ANO).

Část obchvatu Opavy byla dokončená už v roce 2009, loni na podzim byl zprovozněný severní úsek. Celým obchvatem řidiči projedou za pět let.