Od pondělních mrazů se počasí zřejmě posune k velikonočním teplotám přes dvacet stupňů

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

S teplotami, které jsou na horách pod nulou a v nižších polohách většinou jen mírně nad ní, začal nový týden. Na horách leží nový sníh a mrazivá bude ještě i noc na úterý. Pak ale ozvěna zimy utichne. Výrazně se podle předpovědi oteplí. Již ve středu se mají dostat denní maxima ke dvaceti stupňům a o velikonočním prodlouženém víkendu bude zřejmě ještě tepleji. Počasí bude nejen teplé, ale i přívětivé v tom, že by od pátku nemělo pršet. V týdnu bude ovšem počasí nejspíš divočejší. Oteplení mají doprovodit silné nárazy větru, čtvrteční mírné ochlazení zase déšť.

Zamračené a leckde také deštivé a větrné pondělní ráno s teplotami většinou mezi jedním a šesti stupni Celsia, ale na horách s mrazy až kolem minus čtyř stupňů, zahájilo týden, který má vyvrcholit počasím úplně jiným. Pondělí ale ještě zásadní změnu nepřinese, odpoledne bude nejspíš maximálně šest až deset stupňů, v nížinách až dvanáct stupňů, naopak na horách zhruba stupeň pod nulou.

Celý den budou provázet přeháňky, které mohou být zpočátku v polohách nad 400 metrů, postupně až nad 700 metrů smíšené nebo i sněhové. „Na hřebenech hor může nasněžit až deset centimetrů nového sněhu,“ upozornila meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Noc na úterý má být opět mrazivá. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na mráz ve vegetačním období, který by mohl poškodit kvetoucí stromy. Týká se téměř celé Moravy kromě jižní části Jihomoravského kraje, v Čechách pak celého Plzeňského, Libereckého a Ústeckého kraje, většiny Karlovarského kraje a severu Královéhradeckého kraje. Teploty mají klesnout v těchto částech Česka na minus dva stupně a v údolích i minus čtyři stupně.

Po mrazivém ránu má ale již přijít den s teplotami dosahujícími dvanácti až šestnácti stupňů. Toto oteplení podle předpovědi doprovodí silný vítr, který bude mít nárazy až kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.

I kvůli silnému větru vydal ČHMÚ výstrahu, platit bude od úterních devíti hodin dopoledne téměř pro celou Moravu a Slezsko kromě oblasti kolem Ostravy a Karviné, pro východ Čech a pro Liberecko a Frýdlantsko.

Silně foukat bude ještě ve středu, kdy se má oteplit ještě více na maximálních šestnáct až dvacet stupňů. Pak se očekává přechod studené fronty přes Česko, tedy déšť, mírné ochlazení, ale bude to nejspíš jen záchvěv.

Od pátku se mají vrátit teploty na středeční hodnoty, déšť ustat a od soboty do pondělí by mělo být ještě tepleji – až 23 stupňů – a jasná nebo polojasná obloha.