Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na mráz ve vegetačním období, která platí pro lokality pod 400 metrů ve většině republiky kromě jižních Čech a Vysočiny, pro noci na pondělí, úterý i středu. Tehdy mohou teploty klesnout pod nulu – až k minus pěti stupňům Celsia – a poškodit kvetoucí ovocné stromy.

Nový týden opravdu začal mrazivě. „Západ a severovýchod o něco teplejší, jinak všude registrujeme ve dvou metrech nad zemí, že mrzne. Je to kvůli tomu, že bylo během noci málo oblačnosti, od severu k nám zasahuje výběžek vysokého tlaku vzduchu, proto minimum oblačnosti během noci,“ uvedla ráno meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

V úterý má být ráno ještě chladnější. Jestliže předpověď na noc na pondělí a ráno počítala s minimálními teplotami mezi minus třemi a plus jedním stupněm, v noci na úterý očekávají meteorologové většinou minus čtyři stupně až nulu, ale na severu a severovýchodě republiky až minus pět stupňů. Na jihozápadě naopak lze očekávat teploty mírně nad nulou – jeden až dva stupně. V noci na středu by opět mělo být rozmezí teplot totožné jako uplynulou noc.

Riziko poškození kvetoucích ovocných stromů
Zdroj: ČT24/Agrorisk.cz

Přes den v pondělí i úterý se sice ve srovnání s mrazivými rány oteplí, ale zdaleka ne tolik jako třeba v sobotu, kdy se denní maxima vyhoupla i nad patnáct stupňů. V pondělí má být většinou mezi sedmi a jedenácti stupni, na severovýchodě republiky jen čtyři až osm stupňů. Na horách mají zůstat i denní maxima většinou kolem nuly, ale na Šumavě a v Krušných horách může být až sedm stupňů. V úterý přes den počítají meteorologové s nejvyššími teplotami osm až dvanáct stupňů, na severovýchodě Česka kolem sedmi stupňů.

V následujících dnech již bude tepleji, od středy – na kterou připadá první jarní den – by mělo být téměř v celé republice přes deset stupňů, ve čtvrtek dvanáct až šestnáct stupňů Celsia. Podstatně teplejší budou i noci a rána. Jestliže ve středu ráno může ještě mrznout a ve čtvrtek se vyskytnout přízemní mrazíky, v pátek má být nad ránem až devět stupňů.

Od čtvrtečního večera se ale začne počasí nejspíš kazit, pátek a víkend budou zřejmě zatažené nebo oblačné a na většině území má pršet. S tím se má začít ochlazovat, teploty se zřejmě postupně vrátí pod desítku.