Taylor Swiftová vydala nové album. Básní o mukách lásky

Jak řekla, tak se stalo. Zpěvačka, skladatelka a textařka Taylor Swiftová vydala 19. dubna nové album. Anoncovaný název The Tortured Poets Department, tedy Oddělení mučených básníků, budil dohady o přesném významu. Nahrávka je nakonec dalším porozchodovým vyléváním srdce, nicméně podle recenzí dospělejším než ty předchozí.

Nové album ohlásila Taylor Swiftová na cenách Grammy, kam si už počtvrté za sebou přišla pro gramofonek za nejlepší desku, čímž vytvořila rekord. Prozradila název i datum 19. dubna, kdy novinka The Tortured Poets Department vyjde, a slovo dodržela.

Nicméně skladby na internet unikly už pár hodin před oficiálním vydáním, což část swifties, tedy zpěvaččiných fanoušků, nadchlo, část nesmlouvavě prohlašovala, že praví příznivci si poslechnou až oficiální verzi.

Novinka je první deskou se zcela novými písněmi od dva roky staré nahrávky Midnights. I ta se dostala na internet dříve, než Swiftová plánovala, ale komerčním vyhlídkám to nijak neublížilo. Jen ve Spojených státech se Midnights prodalo v prvním týdnu 1,6 milionu kopií.

Dobrý marketing pro poezii?

Podle názvu alba The Tortured Poets Department a černobílé fotografie, kterou ho Taylor Swiftová anoncovala a na níž se v černém prádle choulí v rozestlané posteli, někteří ještě před vydáním písní usuzovali, jestli se zpěvačka nepřihlásí k subžánru dark academia. V young adult literatuře se vyznačuje tajemnem, spiknutími a intelekt vyžadujícím řešením záhad.

Jiným název připomněl film Společnost mrtvých básníků (Dead Poets Society), v němž učitel angličtiny v podání Robina Williamse mění studenty chlapecké školy poezií.

Taylor Swiftová s cenou Grammy za nejlepší album
Zdroj: Reuters/Mike Blake

Nositel Pulitzerovy ceny za poezii Gregory Pardlo se ohradil proti tomu, že Taylor Swiftová popisuje básníky jako „mučené“. Podle Pardla nahrává přežitým stereotypům o umělcích. Nepřesvědčily ho ani ručně psané verše, jimiž zpěvačka na sítích anonci alba doprovodila. „Básníci dnes berou duševní zdraví velmi vážně. A trochu mi vadí, že tato báseň jako by romantizovala to, co je často diagnostikováno jako úzkostné poruchy,“ uvedl.

Jiní poetové brali přihlášení se momentálně asi nejslavnější popové divy k poezii jako marketingovou příležitost. Básnířka Taylor Swiftová by mohla zvýšit zájem o poezii jako takovou. „Jestli to přiměje víc lidí psát poezii, jsem pro. Chci, aby bylo víc pracovních míst, o která se mohou ucházet,“ podotkla pro The New York Times Sasha Debevecová-McKenneyová, básnířka a odborná asistentka tvůrčího psaní na Emoryho univerzitě.

Příbuzná Emily Dickensonové

Že písňové texty mohou být právem srovnávány s poezií, stvrdila koneckonců v roce 2016 Nobelova cena za literaturu pro písničkáře Boba Dylana.

Taylor Swiftové jakési oprávnění k tomu, aby se hlásila mezi básníky, může dodat nedávno zveřejněné zjištění, že je vzdálenou sestřenicí americké básnířky devatenáctého století Emily Dickinsonové. Byť asi přes šesté koleno. Pokrevní příbuznost vypátrala genealogická společnost Ancestry, společným prapředkem má být přistěhovalec Jonathan Gillette, jeden z prvních osadníků Windsoru v Connecticutu v sedmnáctém století.

Odhlédnuto od poezie, v neposlední řadě se nezdá jako náhoda, že obrat The Tortured Poets se nápadně podobá názvu whatsappaového chatu zpěvaččina expřítele, britského herce Joea Alwyna – The Tortured Man Club. „Připomnělo mi, proč je psaní písniček něco, co mi pomáhá v životě. U žádného jiného alba jsem nepotřebovala psaní písní víc než na The Tortured Poets,“ svěřila se Swiftová při loňském koncertě v Melbourne.

Rozchod s cliffhangerem

Když 19. dubna album The Tortured Poets Department vyšlo, potvrdilo se, že zpěvačka, která písně používá k pitvání svého milostného života, se i tentokrát vypsala z rozchodu. Zpívá o své zranitelnosti, o smutku, kvůli kterému nemohla vstát z postele a rozbrečela se v posilovně. A který zůstal přítomný, i když se vydala na triumfální Eras Tour.

Ohrazuje se ale i proti nesouhlasu fanoušků, když se spekulovalo o jejím vztahu se zpěvákem skupiny The 1975 Mattym Heaylem. Swifties svému idolu rozmlouvali partnera obviňovaného z misogynie a rasismu. Svoje dobré jméno můžu zneuctít jen já sama, vzkazuje zpěvačka všem pomlouvačům. A protože miluje cliffhangery, končí album náznakem své další etapy (po boku hráče amerického fotbalu Travise Kelce), všímá si BBC.

Recenze britské veřejnoprávní stanice celkově The Tortured Poets Department označuje za „nevyrovnané album“, kde chybí jistý rádiový hit, jako byly singly Anti-Hero nebo Shake It Off. Nicméně „Swiftová má popovou scénu prozatím v hrsti“, takže o tom, že novinka půjde na dračku, nikdo nepochybuje.

Dospělejší album

Web Rolling Stone podotýká, že v případě Taylor Swiftové od sebe „láska a mučení nejsou nikdy vzdálené víc než pár veršů“. Podle tamního recenzenta ale její předchozí vylévání srdce působí jako teenagerovská romance vedle „dospělého srdceryvného díla“. A ani básníci v něm jmenovitě nechybí. „Ty nejsi Dylan Thomas, já nejsem Patti Smithová,“ konstatuje Swiftová v jedné z písní.

Americký týdeník Billboard souhlasí, že The Tortured Poets Department je oproti dřívějším porozchodovým nahrávkám dospělejší. A právě to, že Taylor Swiftová dovede „zaujmout novou polohu“ a neusíná na vavřínech, z ní dělá podle autora kritiky výjimečnou umělkyni.

Hudebně na novince těká po celém svém katalogu: country, folkloru i popu. Podle britského listu The Guardian The Tortured Poets Department vyzdvihuje, že Swiftová je zručná písničkářka, „melodicky nadaná, přemýšlivá, vtipná a ochotná riskovat v době, kdy se pop riskování vyhýbá“.

Evropské turné Česko mine

Čtyřiatřicetiletá zpěvačka a textařka, kterou loni časopis Time vyhlásil osobností roku, je komerčně nejúspěšnější hudební osobností posledních let. „Dominuje popkultuře v tak absurdní míře, že se jen těžko hledá historické srovnání: žijeme ve světě, kde je její podpora kandidáta považována za potenciálně rozhodující faktor v amerických prezidentských volbách a kde se singapurský premiér dostal do sporu se svým thajským protějškem kvůli exkluzivním právům na jihovýchodní asijskou část Swiftina Eras turné,“ připomíná The Guardian.

Za loňskou americkou část turné Eras Tour utržila Taylor Swiftová více než miliardu dolarů, čímž překonala dosavadní rekord za jednu koncertní šňůru. Evropská část začne 9. května v Paříži a skončí 20. srpna v Londýně. Česko mine.