Rowlingová oživila kontroverzi kvůli trans osobám. Omluvu od herců z Harryho Pottera nechce

Spisovatelka J. K. Rowlingová opět svými vyjádřeními oživila kontroverzi spojenou s jejími názory na otázku transgenderové identity a práv, když nedávno komentovala odbornou zprávu o péči pro transgenderové osoby mladší osmnácti let. O postoji Rowlingové k genderu se už před pár lety nesouhlasně vyslovili Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, herci z filmové adaptace autorčiny ságy o Harrym Potterovi.

Rowlingová uvítala odbornou zprávu, která se týká péče poskytované v Anglii pro transgenderové osoby mladší osmnácti let. Studie pediatričky Hilary Cassové uvedla, že existují „pozoruhodně slabé“ důkazy na podporu léčby pohlavní dysforie, tedy úzkostných stavů vyplývajících z rozporu mezi pohlavní identitou a biologickým pohlavím, u dětí a dospívajících.

„Skutečnost je taková, že nemáme žádné dobré důkazy o dlouhodobých výsledcích zásahů,“ zmínila pediatrička. Rowlingová zprávu označila za „přelomový okamžik“.

Spor s Radcliffem a Watsonovou

Jeden uživatel sociálních sítí Rowlingové v reakci na příspěvek napsal, že čeká, „až se jí Dan a Emma omluví“ s tím, že autorka hercům bezpochyby odpustí. Rowlingová ale vzápětí odpověděla, že to není jisté.

Uvedla, že „celebrity, které využily své platformy k tomu, aby podporovaly změny pohlaví u nezletilých“, by si měly schovat omluvu pro osoby, jež procházejí takzvanou detranzicí, tedy procesem, kdy se snaží navrátit ke svému původnímu pohlaví, a „zranitelným ženám“.

Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, filmoví představitelé kouzelníka Harryho Pottera a jeho kamarádky Hermiony, se proti postoji Rowlingové vyslovili v roce 2020.

Spisovatelka tehdy zveřejnila sérii příspěvků, v nichž mimo jiné sdílela a kritizovala článek, který o ženách hovořil jako o „lidech, kteří menstruují“. „Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo. Žuny? Žany? Žóny?“ reagovala sarkasticky autorka.

„Je jasné, že musíme udělat víc pro podporu transgenderových a nebinárních lidí, ne pro znehodnocení jejich identity,“ prohlásil tehdy Radcliffe. Dodal, že autorčiny komentáře snad fanouškům filmovou sérii „nepošpiní“.

„Transgenderové osoby jsou tím, za koho se prohlašují, a zaslouží si žít svůj život, aniž by byly neustále zpochybňovány nebo aniž by jim někdo říkal, že nejsou tím, za koho se prohlašují,“ uvedla tehdy Watsonová.

Zatkněte mě, vyzvala Rowlingová skotskou policii

Rowlingová opakovaně čelila obviněním z transfobie, když tvrdila, že transgenderové ženy nejsou ženy. Nedávno slíbila, že bude i nadále „nazývat muže mužem“ a že nebude mazat své starší příspěvky na sociálních sítích, kde tak činí.

Vyzvala také policii ve Skotsku, kde žije, aby ji zatkla na základě nového zákona proti nenávistným projevům poté, co označila několik transgenderových žen za muže. „Pokud to, co jsem zde napsala, lze podle nového zákona považovat za trestný čin, těším se, že budu zatčena, až se vrátím do rodiště skotského osvícenství," napsala.

Skotská policie ale žádné kroky nepodnikla a její mluvčí informovala, že spisovatelčiny komentáře „nebyly vyhodnoceny jako trestné“.

Zákon považuje za trestné vyvolávání nenávisti vyhrožováním nebo urážlivým chováním kvůli věku, zdravotnímu postižení, náboženství, sexuální orientaci a transgenderové identitě. Pachatelům těchto trestných činů nově hrozí až sedm let vězení. Skotský premiér Humza Yousaf již dříve zákon označil za reakci na „rostoucí vlnu nenávisti“.

Nový právní předpis podle kritiků nechrání před projevy nenávisti ženy. Ty chce skotská vláda zahrnout do chystaného zvláštního zákona proti misogynii. „Zdá se, že skotští zákonodárci kladou větší důraz na pocity mužů, kteří předvádějí svou představu ženskosti, ať už jakkoliv misogynně nebo oportunisticky, než na práva a svobody skutečných žen a dívek,“ napsala na sociální sítě Rowlingová.

Rowlingová odmítla, že je transfobní

Spisovatelka našla i řadu zastánců. Například herec Ralph Fiennes, který v sérii filmů o Potterovi ztvárnil hlavní zápornou postavu Lorda Voldemorta, se postavil na obranu autorky a označil urážky, kterých se jí dostalo, za „nechutné“ a „otřesné“.

Autorka se na Twitteru v roce 2021 svěřila, že jí chodí nesčetné hrozby smrtí. „Dostala jsem tolik hrozeb vraždou, že bych si jimi mohla vytapetovat dům,“ napsala. Znepokojení u ní vyvolala navíc fotografie zachycující trojici herců s protestními plakáty v rukou před vchodem s jasně identifikovatelnou adresou bydliště spisovatelky v Edinburghu.

Herečka Helena Bonham Carterová, která hrála krutou čarodějnici Bellatrix Lestrangeovou, poznamenala, že názory Rowlingové nepovažuje za transfobní, odrážejí podle ní spisovatelčinu vlastní zkušenost se zneužíváním. Rowlingová totiž vysvětlovala, že o transgenderové problematice promluvila částečně kvůli své osobní zkušenosti se zneužíváním a sexuálním napadením.

Spisovatelka sama rovněž už dříve odmítla, že je transfobní, a dodala, že respektuje „právo každého transgenderového člověka žít jakýmkoli způsobem, který je pro něj autentický a který mu vyhovuje“, a že chce, aby trans lidé nebyli diskriminováni a zneužíváni.