Nechceme se zacyklit, představují kamarádi z Mirai album Tomodachi

Mirai Navrátil o albu Tomadachi (zdroj: ČT24)

Kapela Mirai vydala čtvrté studiové album. Stejně jako předchozí počiny nese název v japonštině: Tomodachi v překladu znamená „kamarádi“. Novinka vyšla k desátému výročí existence Mirai.

Album se k posluchačům dostalo 12. dubna, na den přesně deset let od vzniku kapely. „S naším bubeníkem jsme kdysi kapelu zakládali, vytvářeli jsme první dema, byly to první pokusy o české písničky. Dřív jsme hráli anglicky a s kapelou Mirai se to poprvé prolomilo,“ připomněl zpěvák a kytarista uskupení Mirai Navrátil.

Kromě něj a bubeníka Šimona Bílého patří do skupiny téměř od začátku baskytarista Michal Stulík, o něco později se přidal ještě kytarista Tomáš Javůrek. 

Nejen kolegové, ale i kamarádi

Názvem Tomodachi, tedy kamarádi, chce čtveřice z Frýdku-Místku vyzdvihnout vzájemně silné pouto, které stojí za jejich dosavadními úspěchy, k nimž patří mimo jiné tři hudební ceny Anděl. Tradice japonských názvů začala už debutem Konnichiwa (Ahoj), s nápadem tehdy přišla Navrátilova matka, po níž má frontman japonské kořeny.

„Naší druhou deskou Arigató, což japonsky znamená ‚děkuji‘, jsme zhruba po šesti letech existence kapely děkovali, že nás fanoušci dostali tam, kde jsme toužili být. Tomodachi je spíše konstatování, že po těch deseti letech nejsme kolegové z kapely, kteří by jezdili na koncerty každý svou vlastní limuzínou, ale že stále k sobě cítíme přátelskou vazbu. Možná se dokonce umocňuje tím, že člověk nemá tolik času na svoje další kámoše, bohužel, protože si plní svoje sny, a to má i svoje daně,“ podotýká Mirai Navrátil. 

Myšlenku přátelství, společných zážitků a vzpomínek promítli Mirai i do klipu k písni Easy, který sestavili z videozáběrů z dětství členů kapely.

Od předchozích desek je na novince znatelný posun. „Neděsil bych se, že přicházejí úplně noví Mirai, ale jdeme s dobou, bavíme se muzikou, nemáme žánrové ani jiné bariéry, necítili jsme žádný tlak, že musíme udělat veselou písničku se čtyřmi refrény a aby ideálně měla 2,48 minuty,“ upřesnil Navrátil.

„Nechceme se zacyklit v tom, co je prověřené, byla by to nuda,“ dodal. V jedné ze skladeb se například ke kapele přidal slovenský rapper Majk Spirit. Navrátil ale zároveň ujišťuje, že některé písničky jsou přijatelné i pro ortodoxní fanoušky uskupení. 

Přehrávka v klubech i vlastní festival

Na květen Mirai připravili koncerty v klubech v Praze, Brně a Ostravě, kde nové album pokřtí a také komplet přehrají od první skladby po poslední. Už 20. dubna ale některé nové skladby zazní při vystoupení na Hradeckém Majálesu a v létě a první půlce září pak na sérii koncertů v rámci Summer festu, který kapela sama pořádá.

„Budou to akce pro zhruba tři až čtyři tisíce lidí, budeme hrát odpoledne akustický koncert, koncert bude i večer a v průběhu dne budeme mezi lidmi na autogramiádách. Budou tam herní konzole i jídlo, které jsme vybírali podle Gastromapy Lukáše Hejlíka,“ láká na akci Mirai Navrátil. Na jiných letních festivalech Mirai publikum neuslyší.