Květiny kreslil napřed ženám, pak botanikům. Vojtěcha Štolfu ale výstava připomíná i jako scénografa

Výstava v Tišnově připomíná Vojtěcha Štolfu (zdroj: ČT24)

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf. Všechny tyto výtvarné formy byly blízké Vojtěchu Štolfovi, jehož tvorbu aktuálně připomíná výstava v Muzeu města Tišnova. K vidění je část umělcova obsáhlého díla, například precizní botanické ilustrace, v nichž zvláště vynikal, nebo jeho nově nalezené kresby. Tuš, kterou kreslil, si Štolfa vyráběl dokonce sám.

Vojtěch Štolfa byl jako výtvarník perfekcionista, proto se nespokojil s výtvarnými potřebami, které byly zrovna dostupné. Například postrádal dostatečnou nabídku odstínů černé, a tak si míchal svoji vlastní tuš. Připravoval ji na chalupě. „Ze sazí. Z měkkého dřeva je teplejší, z tvrdého dřeva studenější,“ popsal v dokumentu Z očí do očí.

„Vyřezával si pera z bambusu,“ doplňuje umělcova dcera Eva Ludvíková. „Každé mělo jinou tloušťku, a obrázky tak byly velice plastické.“ Na výstavě v tišnovském muzeu najdou návštěvníci i dosud neznámé kresby. Objevují se na nich lidé a místa, která měl výtvarník rád. Třeba jeho chalupa v Krátké na Žďársku, kde rodina kresby objevila.

Ilustrace lepší než fotografie

Vojtěch Štolfa proslul jako ilustrátor. Svými ilustracemi doprovázel básnické sbírky, zejména brněnských autorů, především je ale autorem vědeckých ilustrací v publikacích o botanice. K této části jeho tvorby ho, s nadsázkou řečeno, dovedly ženy, jak prozradil v dokumentu Z očí do očí:

„Když jsem ženám psal dopis, tak jsem do něj nakreslil květinku. A květiny, které mi zůstaly, jsem dal na svou první výstavu. Tenkrát na ni přišel výborný botanik Jan Šmarda a nabídl mi, jestli bych s ním nepracoval na Belianských Tatrách, protože v té době zrovna zakládali Tatranský národní park.“

Obyvatelům Tišnovska bude Štolfa známý jako ilustrátor naučné publikace o přírodní památce Květnice. Zachytil podrobně i třeba květenu Moravského krasu. Obrázky vytvořil podle květin, které mu z terénu do ateliéru nosili přírodovědci.

„S botaniky zkoumal květiny a doma je pak s vrozenou pečlivostí a precizností kreslil. Jsou to velmi detailní kresby, kolikrát lepší než fotografie,“ míní kurátorka výstavy Eva Vávrová.

Scénograf brněnského divadla

Výtvarník vystudovaný ve Zlíně, v Praze a také v Sofii vytvářel rovněž leptaná skla, vitráže, užitou grafiku či plakáty. Tišnovské muzeum připomíná z šíře Štolfovy tvorby jeho práci scénografa. Z okna ateliéru měl výhled přímo na divadlo, kde více než třicet let působil – na dnešní Národní, tehdy Státní divadlo v Brně.

Pro tamní inscenace vytvořil více než dvě stě scénografií. „Určitou dobu určoval ráz scénografie jak v Brně, tak i v celé republice. Vždy se snažil ctít a zachovat atmosféru a náladu té doby, ve které se inscenace odehrává,“ poznamenala kurátorka.

Tvorbu Vojtěcha Štolfy si návštěvníci tišnovského muzea můžou připomenout až do 17. září. Na podzim uplyne dvacet jedna let od smrti tohoto všestranného výtvarného umělce.