Anthony Hopkins jako Nicholas Winton. Film o zachránci dětí uvidí nejdříve v Torontu

Hraný film o Nicholasi Wintonovi se představuje (zdroj: ČT24)

Tvůrci zveřejnili první snímky z chystaného filmu One Life (Jeden život), který převypráví strhující příběh Nicholase Wintona. Britský makléř pomohl zachránit téměř sedm set převážně židovských dětí, když zařídil jejich odjezd z předválečného Československa na Západ. V hraném filmu ho ztvární Anthony Hopkins a v mladší verzi Johnny Flynn.

Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý svět, píše se v Talmudu. Nicholas Winton jich zachránil 669, neuvěřitelný čin si nechal pro sebe další půlstoletí, kdy se nepřipraven setkal se „svými dětmi“ přímo před televizními kamerami.

Symbolický jeden život je i v názvu nově chystaného snímku o Wintonovi. Film One Life natočil režisér James Hawes podle memoárů, které o svém otci sepsala Barbara Wintonová. „Období, které už každý dobře zná, bylo pouze devět měsíců v životě mého otce,“ podotýká.

Scénář, za nímž mimo jiné stojí scenáristka dramatu Dánská dívka Lucinda Coxonová, stejně jako předloha zahrnuje z Wintonova života mnohem větší část. Hlavního hrdinu v době z třicátých let si zahrál Johnny Flynn, staršího ztvárnila herecká hvězda Anthony Hopkins. Do obsazení patří také Helena Bonhamová Carterová coby Wintonova matka. Ta mu se záchrannou akcí pomáhala.

Vlaky s dětmi odjížděly z pražského hlavního nádraží, kde čin dnes připomíná bronzové sousoší a Památník rozloučení. I v těchto autentických lokacích se film One Life částečně natáčel. Režie se ujal James Hawes, kterému se dosud dařilo především v televizní tvorbě, mimo jiné režíroval seriál Penny Dreadful nebo jednu epizodu ze série Černé zrcadlo.

Světovou premiéru bude mít One Life v září na filmovém festivalu v Torontu. V hraném filmu se postava Nicholase Wintona naposledy objevila v roce 1999 v dramatu Všichni moji blízcí, kde ho ztvárnil Rupert Graves. Zachránce československých dětí nebyl ale hlavní rolí, režisér snímku Matej Mináč Wintonovi věnoval také několik dokumentárních filmů.