Rok 2023 nebude lehký, shodují se šéfové velkých firem

Ekonomika očima manažerů Miroslava Dvořáka, Tomáše Koláře, Michala Jurky a Romana Knapa (zdroj: ČT24)

Rekordní propouštění, chudoba, vysoká inflace a krachující firmy. I takové jsou prognózy pro letošní rok. Ředitelé čtyř českých firem se shodují, že nebude jednoduchý. Na druhé straně ale předpokládají, že svým zaměstnancům přidají na platech. Očekávají, že to bude zhruba v průměru mezi třemi a šesti procenty. Ekonomickou kondici České republiky pro letošní rok zhodnotili top manažeři v Událostech, komentářích.

Například automobilovému průmyslu se loni nedařilo. „Já si myslím, že je třeba začít už od roku 2020, kdy nás postihla covidová krize a potom následovaly další krize – inflace, energetická krize a v neposlední řadě je to válka na Ukrajině. Stále se s něčím potýkáme a stále musíme něco řešit,“ konstatoval šéf společnosti Motor Jikov Miroslav Dvořák. 

Rok 2023 očekává šéf České pošty Roman Knap odlišný od těch předchozích. „Krize, nárůst cen energií a inflace významně dopadají na Českou poštu a my jsme museli zareagovat zdražením a budeme muset zdražit i na začátku tohoto roku,“ uvedl. 

Ředitel Linet group Tomáš Kolář je větší optimista, i když podle něj také nebude letošní rok lehký. „Neočekávám nějaké dramatické posuny, ať už se to týká nezaměstnanosti nebo trhu. Budeme si prostě zvyknout na to, že dynamický růst, který jsme měli v poslední dekádě, nebude pokračovat, ale možná se bude spíš jednat o stagnaci,“ řekl.

Prezident Skanska Central Europe Michal Jurka si myslí, že nový rok bude podobný tomu předchozímu. „Budou obory, které budou stagnovat nebo budou v recesi, ale já pevně věřím, že budou obory, které nadále díky cyklům ekonomiky porostou,“ podotkl.

Tlak na růst mezd

V případě růstu platů šéfové velkých firem předpokládají, že zaměstnancům na výplatnici i letos přibudou nějaké peníze navíc. Například Česká pošta a její platy jsou pod celorepublikovým průměrem. 

„Trošku se nám to ještě prohloubilo, jak někde mzdy narostly. V současnosti jednáme s odborovými organizacemi a plánujeme zvýšení mezd. Jednali jsem v rámci jednotek procent, ještě stále jednáme a věřím, že k dohodě dojde,“ slíbil Knap. Na druhou stranu ale upozornil, že současná poptávka po tradičních poštovních službách klesá.  

Společnost Motor Jikov už podle svého šéfa zvyšovala mzdy v loňském roce zhruba o 6,5 procenta. „Budeme muset zvyšovat mzdy, abychom lidi udrželi, ale rozhodně nepokryjeme současnou inflaci,“ poznamenal Dvořák. 

Prezident Skansky zmínil, že například pro zaměstnance zachovají benefity, které měli v loňském roce. „Já jsem přesvědčen o tom, že to, co nepřidáme na mzdách, tak to dáme do benefitů. Pro nás je extrémně důležité ve stavebnictví udržet zaměstnanost,“ konstatoval Jurka s tím, že mzdy zvyšovat budou v průměru mezi čtyřmi až šesti procenty.

„Zvyšování mezd bude v řádech jednotek procent,“ doplnil ředitel Linet group. Podle Koláře je ale nutné si uvědomit, že v posledních pěti až sedmi letech rostly platy neproporcionálně k přidané hodnotě celého průmyslu respektive firem.