Cena energií na velkoobchodních trzích dál klesá. Většině lidí zůstanou zálohy podobné jako loni

Události: Ceny energií (zdroj: ČT24)

Největší český dodavatel energií ČEZ začal koncem minulého týdne rozesílat informace o výši záloh v letošním roce. Většině zákazníků zůstanou podobné jako loni. Další velcí dodavatelé energií plošné úpravy záloh neplánují. Cena elektřiny i plynu na velkoobchodních trzích už několik měsíců v řadě klesá. Na trhu se tak obnovila konkurence a dodavatelé soutěží o své zákazníky. I proto by spotřebitelé podle analytiků měli být aktivní a v případě lepší nabídky se nebát dodavatele změnit.

„Šestasedmdesáti procentům našich zákazníků zůstávají zálohy na velmi podobné úrovni jako loni. Výrazný pokles obchodní složky energií vykompenzuje nárůst složky regulované. Části zákazníků se zálohy mohou o něco zvýšit, ty upozorňujeme, aby si zálohy upravili,“ popsala mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Důvodů, proč se některým zákazníkům zálohy mohou zvýšit, je více. „Staly se od 1. ledna dvě zásadní věci,“ upozorňuje ředitel sekce Energo z Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok. Jednak platí nová vyhláška Energetického regulačního úřadu, která zdražuje distribuční poplatky, připomněl. „V průměru se zvedly o nějakých 1200 korun včetně daně na jednu megawatthodinu elektřiny, což je celkem znatelné zdražení,“ ujasnil. „Druhou zásadní věcí je, že přestal platit vládní strop, který chránil zákazníky, kteří museli podepsat smlouvu s velmi vysokou cenou v době, kdy cena elektřiny na burze byla vysoko,“ doplnil.

Byznys ČT24: Stát hospodařil v roce 2023 se schodkem 288,5 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Další velcí dodavatelé energií, třeba innogy, E.ON nebo Pražská energetika plošnou změnu záloh neplánují. Zákazníkům je případně upraví až při pravidelném ročním vyúčtování, které má každý nastavené jinak.

„Zálohy v tuto chvíli nijak neměníme. Známe historii odběrných míst, víme, jak se domácnost chová z hlediska spotřeby elektřiny, proto jsme poměrně velmi přesně schopni nastavit výši záloh,“ ujasnil mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Nebojte se změnit dodavatele, radí analytici

S klesajícími cenami energií se na trhu zároveň obnovila konkurence a dodavatelé soutěží o své zákazníky. I proto by spotřebitelé podle analytiků měli být aktivní a v případě lepší nabídky se nebát dodavatele změnit.

„Určitě minimálně zvážit přechod. Je možné, že když se zákazník rozhodne pro změnu dodavatele, tak ten současný o něj zabojuje nějakými neveřejnými nabídkami,“ okomentoval energetický analytik z Kalkulátor.cz Jan Béreš.

Na dva až tři roky by si ale cenu měli dle analytiků fixovat jen ti, kteří mají menší spotřebu. A pouze v případě, že najdou výhodnou nabídku. Domácnosti s vyšším odběrem, které elektřinou nebo plynem například i topí, by si měly cenu pojistit na kratší období, třeba na rok.

Cena elektřiny na velkoobchodních trzích už několik měsíců v řadě klesá. Jedna megawatthodina se aktuálně prodává přibližně za 91 eur. V sprnu 2022, kdy se hodnoty vyšplhaly nejvýš za poslední roky, přitom stála víc než desetinásobek — zhruba 980 eur.

Podobně jde dolů i plyn. Jeho cena pro evropský trh se během pondělí dostala pod třicet eur za megawatthodinu, byla tak nejníž skoro za pět měsíců. Analytici přitom odhadují, že energie by mohly dále zlevňovat i v nadcházejících měsících.

Vyúčtování

Dodavatelé energií posílají řádné vyúčtování jednou ročně. Zákazníci ale mohou požádat i o mimořádnou fakturaci. V takovém případě si ale zpravidla musí udělat samoodečet. Na základě údajů pak dodavatel vystaví vyúčtování. Kromě výše spotřeby na něm musí být uvedené i identifikační údaje dodavatele, odběratele a odběrného místa.

„Zákazníka nejvíce zajímá přední strana, kde vidí v první řadě, jak jeho vyúčtování dopadlo. Jestli tam je nedoplatek, popřípadě jestli se peníze budou vracet a je tam přeplatek,“ vysvětluje energetický analytik z Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Na druhé straně vyúčtování pak spotřebitelé najdou jeho podrobný rozpis. V něm by si měli zkontrolovat stav měřidla a jednotkovou cenu za energii. V regulované části se připočítají ještě třeba poplatky za jistič nebo distribuci. Od celkové ceny s DPH se pak odečtou zaplacené zálohy. Případný nedoplatek je potřeba zaplatit v daném termínu, přeplatek by měl dodavatel vrátit.

„V první řadě bychom měli dodavatele písemně vyzvat, aby nám přeplatek vrátil. Pokud nebude reagovat, můžeme využít takzvaného úkonu započtení. V praxi to znamená, že dodavateli písemně oznámíme, že mu nebudeme po určitou dobu posílat zálohy,“ popsal mluvčí Energetického regulačního úřadu Jan Hamrník.

Poslední část vyúčtování musí obsahovat údaje o smlouvě, mimo jiné i o délce jejího trvání. Zákazníci mohou vyúčtování v případě nesrovnalostí reklamovat. Podle regulátora trhu by to měli udělat co nejdřív a písemně.