Na dohled nad hokejovým šampionátem vláda přidá policistům i hasičům, oznámil Rakušan

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Na dohled nad šampionátem v hokeji vláda slíbila policii a hasičům přidat, přesnou částku nestanovila. Má odpovídat reálným potřebám, řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda rovněž schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu České národní banky (ČNB) nebo dar nepotřebných aut Ukrajině.

Úkol vyplatit částku hasičům a policistům dostal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), sdělil Rakušan. Podle informací ČTK návrh ministerstva vnitra počítal s 95 miliony korun, k tomu ministerstvo požadovalo ještě 8,4 milionu korun na již uskutečněné mistrovství světa v biatlonu.

Hokejové mistrovství světa se uskuteční v Praze a v Ostravě od 10. do 26. května. Rakušan řekl, že před šampionátem chce posílit bezpečnost. Jaká finanční částka tomu bude odpovídat, se podle něj bude odvíjet až od aktuální situace.

Na dohlížení na světový šampionát v biatlonu, který se konal v Novém Městě na Moravě v polovině února, bylo určeno 220 policistů včetně kriminalistů. Kolik policistů a hasičů bude potřeba v Praze a Ostravě, zatím bezpečnostní složky nestanovily.

Zákon má ochránit spotřebitele v oblasti kryptoaktiv

Ministři také do parlamentu poslali zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním ČNB. Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu.

„Lidé do kryptoaktiv často investují nemalé peníze, a přitom pro tyto produkty dosud nebyla žádná speciální legislativa. Návrh zákona umožní nastavit ochranu spotřebitelů i v této oblasti a současně zvýší stabilitu finančního prostředí a zajistí férové zázemí pro poskytovatele kryptoaktiv,“ uvedl Stanjura. Rakušan řekl, že vláda chce zákonem reagovat na moderní trendy ve finančnictví.

Ministerstvo financí návrh zákona předložilo v souvislosti s očekávaným nabytím účinnosti evropského nařízení označovaného zkratkou MiCA. Nařízení je zatím nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy. Zprostředkovatelé se budou muset v EU registrovat a budou muset shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících, což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí. Úřady také díky normě budou moci získat přístup k některým údajům z transakcí.

Evropské nařízení je přímo účinné, navržený zákon o digitálních financích doplňuje pravidla specifická pro Česko. Návrh v první řadě nastavuje povinnosti vydavatelů kryptoaktiv a obchodníků s nimi. Budou muset předkládat auditorem ověřenou účetní závěrku ČNB, pravidelně také budou muset vyhodnocovat opatření pro ochranu majetku, který jim svěřili klienti. Zákon také stanovuje podmínky odborné způsobilosti pro obchodníky s kryptoaktivy.

ČNB jako dohledový orgán bude mít právo uložit za porušení pravidel pokutu až 50 milionů korun, případně i zakázat činnost poskytovateli služeb spojených s kryptoaktivy. Povede také seznamy vydavatelů kryptoaktiv, kterým udělila povolení k činnosti nebo kteří získali povolení k činnosti v jiném členském státě EU. Účinnost zákona je navržená podle účinnosti jednotlivých ustanovení evropských nařízení. Část opatření má začít platit od 30. června, další od 30. prosince a zbývající od 17. ledna.

Ministerstvo daruje Ukrajině pět nepotřebných vozidel

Vláda také schválila, že české ministerstvo zahraničí daruje nepotřebná auta Národní gardě a Státní službě Ukrajiny. Dar je reakcí na žádost obou složek o materiální pomoc ve formě osobních vozidel. Celkem jde o pět vozidel, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jedno vozidlo s balistickou ochranou BMW 760, které sloužilo české ambasádě v Kyjevě, by měl český resort darovat Službě státní ochrany Ukrajiny.

Další auta, která ministerstvo získalo do svého vlastnictví převodem ze zrušené příspěvkové organizace Zámek Štiřín, by měla být předána jednotce Národní gardy Ukrajiny, která zajišťuje ochranu diplomatických misí v Kyjevě.

Dar má podle resortu přispět k posílení obou složek, jejichž služeb využívá i česká strana při organizaci vrcholných návštěv na Ukrajině a při zajišťování bezpečnosti české diplomatické mise v Kyjevě. „Dar přispěje k posílení jednotek podílejících se na zajišťování obranyschopnosti Ukrajiny, která se účinně brání ruské agresi, a tím znemožňuje Ruské federaci získat vojenskou kontrolu nad ukrajinským územím sousedícím s členskými státy NATO,“ uvedlo ministerstvo.