Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Události: Novela posilující práva stejnopohlavních párů (zdroj: ČT24)

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.

Vyřazení novely z programu, které bylo motivováno snahou vyhnout se obsáhlým debatám o právech stejnopohlavních párů nebo jejich úpravám, podpořilo 47 ze 77 přítomných senátorů. Pro byli většinově zástupci všech frakcí vyjma lidovců. Nytra návrh zdůvodnil stručně s ohledem na to, „co se všechno dělo v poslední době“ v diskusích o posílení práv stejnopohlavních párů.

Nytrův návrh podpořili předsedové senátorského klubu Starostů Jan Sobotka, frakce ANO a SOCDEM Miroslav Adámek i klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska.

„Myslím, že lidé, o kterých tu dnes jednáme, z LGBT komunity, už si prošli svým. Už si vyslechli své. Včetně hlášek, že hovězí je hovězí a kuřecí je kuřecí,“ poznamenal Láska. Odkázal tak na jeden z výroků v diskusi sněmovny. Přestože byl spoluautorem jedné z úprav novely k posílení práv stejnopohlavních párů, přiznal, že ani po mnohahodinové debatě by nebyla přijata.

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) zmínil, že strana dlouhodobě prosazuje rovná práva a toto je varianta kompromisní. „To, co přišlo ze sněmovny, není to, co by mělo být schváleno. (...) Já chápu kompromis v politice, na druhou stranu si myslím, že v oblasti rovných práv jsou kompromisy špatná věc. Buď máte lidi stejné kategorie nebo kategorie dvě. Bohužel dvě kategorie máme dále,“ podotkl.

Senát o partnerství stejnopohlavních párů (zdroj: ČT24)

Místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK) označil krok Senátu za jeho degradaci a „mimořádný skandál“, který se za dobu existence horní parlamentní komory ještě nestal. Místopředsedkyně horní komory Jitka Seitlová (KDU-ČSL) považuje způsob přijetí novely za pragmatický, který renomé Senátu neprospěje. „Myslím, že to není korektní vůči tomu, co já ve společnosti vnímám,“ uvedla.

Nestandardní způsob přijetí novely byl motivován také tím, že návrh na její přijetí ve zrychleném režimu bez možnosti navrhovat úpravy by v souladu s pravidly jednání Senátu zablokoval lidovecký klub nebo skupina deseti senátorů, která usilovala o úpravy předlohy. Kvůli nim se na žádném doporučení k předloze neshodl senátní ústavně-právní výbor. Zrychlené přijetí doporučoval výbor pro lidská práva, sociální výbor navrhoval standardní schválení.

„Zákon je velmi nedokonalý i technicky, protože když se něco šije ‚horkou jehlou‘ v Poslanecké sněmovně, je tam hodně pozměňovacích návrhů, tak se nepřijde hned na to, že provázanost některých právních ustanovení je taková, že si vzájemně odporují,“ míní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zmínil, že v zákoně nejsou přechodná ustanovení.

  • Svazek stejnopohlavních párů se nově bude nazývat „partnerství“.
  • Zákon nepovoluje stejnopohlavním párům adopce.
  • Novela umožňuje přiosvojení dítěte druhého z partnerů.
  • Po zesnulém partnerovi vznikne nárok na vdovský nebo vdovecký důchod.
  • Uzavřením svazku vznikne společné jmění.
  • Stávající registrovaná partnerství zůstanou zachována. Nebude ale možné vstoupit do nových registrovaných partnerství v dosavadní podobě.
  • Pokud budou chtít stávající registrovaní partneři vstoupit do partnerství podle občanského zákoníku, nebudou muset registrované partnerství dopředu rušit, ale budou muset do nově zřízeného institutu partnerství znovu vstoupit.

Šípová: Některé pozměňovací návrhy byly skandální

Senátorka za Piráty Adéla Šípová pro ČT24 podotkla, že není pravda, že senátoři návrh neprojednávali, řešili jej na výborech. „Já jsem se jich s kolegou Lukášem Wagenknechtem velmi aktivně zúčastnila a bohužel si myslím, že debata neproběhla z druhé strany. Domnívám se, že pozměňovací návrhy zejména z pera kolegy (Zdeňka) Hraby byly opravdu nepřijatelné a bohužel kvůli předloženým návrhům to dospělo až sem, čemuž se nedivím,“ podotkla s tím, že například návrh senátora zavádí „výrazné poškozování reprodukčních práv žen.“ „Myslím, že nejsme ve středověku, abychom takové pozměňovací návrhy přijímali, považuji to za skandální a nechť si kolegové nyní řeknou, zda jim to stálo za to, protože to, že debata neproběhla na plénu, je spíše jejich chyba,“ dodala.

Návrh senátora Hraby například vylučoval společné pěstounství pro partnery, v případě žen v partnerství navrhoval odebrat jim právo podstoupit umělé oplodnění. Senátorka Jitka Chalánková (nestr.) také navrhovala nový přestupek s pokutou až deset tisíc té z žen, která neuvede do rodného listu dítěte jméno muže, který dal souhlas k asistované reprodukci.

Studio ČT24: Senátorka Šípová a senátor Hraba k novým pravidlům pro svazky stejnopohlavních párů (zdroj: ČT24)

Hraba: Podpisem prezidenta diskuze nekončí

Zdeněk Hraba (nestr. zvolený za STAN, dnes v klubu ODS) podotkl, že na povrch vyplývá obrovský strach jednat o této problematice na půdě Senátu. „Je známo, že pokud by se tento návrh vrátil na půdu sněmovny, tak by neprošlo vůbec nic. Tento zákon nemá podporu většiny sněmovny a v Senátu se vůbec neprojednal. To je poprvé v historii České republiky a troufnu si říci Československa,“ dodal Hraba. Zmínil, že návrh, který přišel z Poslanecké sněmovny, je „naprosto špatný.“ „Zaměňuje partnery a registrované partnery a dává prostor aktivistickým soudcům vysvětlit si tuto novelu tak, jak potřebují, tedy silně extenzivním způsobem,“ podotkl s tím, že podpisem prezidenta debata nekončí, ale začíná.

Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírat manželství, cílem bylo zrovnoprávnit osoby s odlišnou sexuální orientací. Sněmovna nakonec v únoru schválila novelu, podle níž budou moci dvojice mužů či páry žen uzavírat dál partnerství, ne manželství, a to s většinou práv, jaká mají svazky muže a ženy. Výrazně omezené budou mít ale například právo na osvojení dítěte.

Šimáčková Laurenčíková: Je to krok správným směrem

„Je rozhodně velmi dobrá zpráva, že návrhy na další regulaci a krácení práv stejnopohlavních párů dnes v Senátu podporu nezískaly. Byť by nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v naší zemi bylo uzákonění manželství pro všechny, posun v ochraně práv dětí vyrůstajících v duhových rodinách a posílení práv partnerů tak, jak je schválila sněmovna, lze považovat za krok potřebným směrem,“ uvedla zmocněnkyně Šimáčková Laurenčíková.

Podle iniciativy Jsme fér, která rovné manželství prosazuje, navrhovaný zákon rovnoprávnost, důstojnost, stejnou kvalitu života a úplné přijetí společnosti dvojicím gayů a leseb nezajistí. Pomůže ale partnerům a duhovým rodinám s dětmi a o něco zlepší jejich situaci. „Děti v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty i desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva. Je to také poprvé v historii naší země, kdy naši zákonodárci a zákonodárkyně uznávají právně existenci rodin, které tvoří dvě mámy nebo dva tátové s dětmi. To je dobrá zpráva pro celou naši společnost,“ sdělil Filip Milde z iniciativy.

Dodal, že přijaté znění je ale dál pro stejnopohlavní dvojice a jejich děti diskriminační. „Nedává jim stejná práva jako ostatním občanům. Ponechává je v oddělené škatulce. Děti znevýhodňuje jen podle vztahové orientace těch, kteří je adoptují,“ uvedl mluvčí. Upřesnil, že u dětí, které bude adoptovat pár mužů či žen, má být adopční proces dvojí.

Iniciativa poděkovala zákonodárcům, kteří podpořili uzákonění rovné možnosti sňatků či se v Senátu zasadili o nezhoršení situace. Manželství pro všechny chce dál prosazovat.

Účinnost od příštího roku

Novela občanského zákoníku má být účinná od příštího roku, odkdy by stejnopohlavní páry také už nemohly vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má novela napravit.

Osvojení dítěte má být podle novely možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Přiosvojení adoptovaného dítěte jednoho z partnerů druhým z partnerů má být možné pouze na základě rozhodnutí soudu.