Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.

Jestliže minulé týdny byly velmi teplé a spíše než začátek jara připomínaly počínající léto, polovina dubna přináší velký předěl a počasí začne být podobné spíše tomu, co lze očekávat na sklonku zimy. Nejvyšší teploty budou od úterý kolem deseti stupňů Celsia, na některých místech ale jen kolem šesti či sedmi stupňů, a bude pršet.

V pondělí bylo v Česku převážně zataženo s deštěm a nejvýše kolem osmnácti stupňů, večer může začít v polohách nad 900 metrů místo deště sněžit. Doprovodí to i sílící vítr. „Navečer v Čechách bude zesilovat a bude přinášet nárazy i kolem 55 až 70 kilometrů za hodinu – v souvislosti s tím, jak přes nás bude přecházet studená fronta,“ upozornila meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Na silný vítr vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu. Nárazy o rychlosti nad 65 kilometrů za hodinu hrozí v celých Čechách a na západním okraji Moravy. Konkrétně se výstraha týká Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a Kraje Vysočina. Výstraha bude platit od pondělních osmi hodin večer. Na Moravě a ve východní části Čech bude platit jen přes noc – do šesti hodin ráno. Ve středních a jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji bude ale platit i v úterý přes den až do čtyř hodin odpoledne.

Teploty 15.–23. dubna
Zdroj: ČHMÚ

Fronta, kterou vítr doprovodí, přinese již výrazné ochlazení. V noci na úterý klesnou teploty na 4 až 8 stupňů, v Čechách místy jen na 2 stupně, nad ránem hrozí přízemní mrazíky. Přes den bude maximálně 9 až 13 stupňů, na západě Čech 7 stupňů. Ve středu má být ještě o stupeň méně, od čtvrtka se budou nejvyšší teploty pohybovat mezi 7 a 11 stupni Celsia.

I dál bude pršet, v polohách nad 800 metry sněžit a v noci může sníh padat i v nižších nadmořských výškách. Noci totiž mohou být od poloviny týdne i mrazivé, a to nejenom u země. V noci na středu se ochladí na 2 až 6 stupňů, od noci na čtvrtek se mají teploty v celé republice pohybovat jen mezi 0 a plus 4 stupni, ale při uklidnění větru se mohou dostat až 2 stupně pod nulu.

„Studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teploty,“ oznámili pracovníci ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí. Celkově budou teploty od pondělí do 12. května podle ústavu pod dlouhodobým průměrem pro toto období. Objem srážek bude naopak nadprůměrný.