Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.

Nejvíce nakažených je ve věku patnáct až devatenáct let, tvoří třetinu nemocných. Mezi nemocnými je také 119 dětí do jednoho roku, které ještě nemusí být plně očkovány. Přibližně 2,3 procenta nakažených dosud potřebovalo hospitalizaci, zemřeli tři nakažení. Za poslední týden do statistik žádné nové úmrtí nepřibylo.

Kvůli vysokému počtu případů je letos podle ministerstva zdravotnictví vyšší zájem i o očkování. Letos se nechalo přeočkovat už více než 45 tisíc lidí, loni necelých 24 tisíc za celý rok. Odborníci doporučují přeočkování zejména těhotným ženám, protože po porodu ochrání jejich protilátky i novorozence. Černý kašel je totiž nejzávažnější právě pro novorozence a kojence, zejména mladší čtyř měsíců, protože se u nich mohou rozvinout život ohrožující komplikace. 

Rodiče by také měli zkontrolovat, zda jejich děti byly přeočkovány v pěti až šesti a znovu v deseti až jedenácti letech. „Očkování u školních dětí jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných z řad adolescentů. Tyto statistiky poukázaly na fakt, že očkování poskytuje časově omezenou ochranu na čtyři až dvanáct let a je tudíž nutné přeočkovávat,“ poznamenala na webu SZÚ epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Vakcín pro děti, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, je podle ministerstva dostatek. Vakcíny pro přeočkování dospělých si mohou lékaři v současné době objednat jen pro těhotné, pro ostatní by měly být podle dřívějších informací dostupné ve druhé polovině dubna. Pro těhotné ženy je dle resortu zdravotnictví k dispozici asi čtyři tisíce vakcín.

Dospělým je zdravotní pojišťovny nehradí, stojí od 700 do 1500 korun, lidé si je ale mohou zpětně od pojišťovny nechat částečně proplatit. Do konce dubna se má podle ministerstva sejít komise, která úhradu jednoho přeočkování v dospělosti projedná.

Studio ČT24: Virolog Boštík k šíření černého kašle v Česku (zdroj: ČT24)

„Jak máme pravidelné přeočkování proti tetanu, jednou za deset až patnáct let, dobré by bylo takto přeočkovávat i proti černému kašli,“ sdělil virolog z Fakultní nemocnice Hradec Králové Pavel Boštík. „Momentálně ale není taková dostupnost, aby se nechali rychle přeočkovat všichni, kteří chtějí,“ dodal.

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Nemoc se šíří prostřednictvím kapének při kašlání nakažené osoby.