Výborný navrhuje osvobodit zemědělské dotace od daní. Vydělají na tom velké podniky, namítají Piráti

Události: Vládní strany jednaly o rozpočtu a zemědělcích (zdroj: ČT24)

Koaliční lídři v úterý na pravidelném zasedání takzvané K5 probírali opatření na pomoc zemědělcům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) navrhuje například slevu na sociální pojištění či zrušení zdanění dotací. K tomu jsou však skeptičtí zejména Piráti. Podle nich osvobození zemědělských dotací od daní povede k posílení velkých firem na úkor malých.

Českým farmářům se kromě zemědělské politiky Evropské unie rovněž nelíbí lednové zvýšení některých daní a odvodů, které na ně dopadlo kvůli vládnímu úspornému balíčku. Teď Výborný navrhuje, že by vládní koalice mohla rolníkům některé daně snížit.

Zemědělské firmy by například mohly platit nižší sociální pojištění za své pracovníky. Výborný na jednání koaličních lídrů přinesl i návrh na zrušení zdanění zemědělských dotací.

„Týkalo by se to hlavně těch zemědělců, kteří mají zaměstnance zvláště v živočišné výrobě, kde musíte mít desítky zaměstnanců. Tak by to byla významná pomoc,“ okomentoval ministr.

„Jestli teď budou hledat cestu, aby jim snížili sociální pojištění, dobrá. Ale proč jim ho tedy zvedali?“ táže se předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

S plánem na zrušení zdanění zemědělských dotací nesouhlasí Piráti. Podle nich by na tom vydělaly velké zemědělské podniky, což podle nich není spravedlivé. „Už dnes (…) skupují střední podniky, které se dostaly ekonomicky do potíží nebo jsou na nich nějakým způsobem závislé. Takže to není cesta,“ poznamenal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Istanbulská úmluva

„U návrhů, které by znamenaly propad příjmů státního rozpočtu, budeme zdrženliví,“ uvedl před jednáním K5 předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

„Musíme snížit byrokracii, která je na zemědělce kladena, a musíme jim prostě vytvořit lepší podmínky pro to, co po nich vlastně chceme,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

„Je to třeba doplnit ještě dalšími věcmi. Zákazem dovozu zemědělských komodit ze třetích zemí. To znamená, obilí z Ukrajiny, hovězí z Jižní Ameriky a podobně,“ míní místopředseda opozičního SPD Radim Fiala.

Koaliční špičky také jednaly třeba o zdanění tichého vína, zvýšení příspěvku na péči nebo o tom, jak a jestli znovu vrátit do hry schvalování Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách a domácímu násilí. Před měsícem přitom senátoři tuto úmluvu odmítli. Některé koaliční strany ale chtějí, aby tentokrát začala s jejím schvalováním sněmovna.

„U nás v tomto podporu (vládní koalice) opravdu nenajde. A nerozumím tomu, když to jednou v Senátu neprošlo, proč to budeme zkoušet znovu,“ sdělil místopředseda poslanců ANO Patrik Nacher.