Vrah v Klánovickém lese zabíjel už před lety. U soudu pak pro sebe žádal doživotí

Události: V pražských Klánovicích se vraždilo už dříve (zdroj: ČT24)

Klánovický les, kde v pátek rukou vraha zemřeli dva lidé včetně dítěte, už vraždu pamatuje. Před necelými deseti lety zde Oldřich Konrád sprovodil ze světa muže, který se s detektorem kovů příliš přiblížil ke skrýši, v níž Konrád ukrýval lup odnesený z vykradených rodinných domů. Později pro sebe při hlavním líčení žádal přísnější trest, než jaký dostal. Neúspěšně.

Na místě vraždy byly před devíti lety stopy po ohni. Les prohledávaly rojnice policistů i vrtulník s termovizí. Chyběl ale motiv. Policie měla v ruce jen výsledky balistiky. „Zbraň, která byla užita k vraždě poškozeného, byla už užita jednou skoro půl roku předtím při vloupání v Horních Počernicích,“ informoval tehdejší šéf prvního oddělení pražské kriminálky Josef Mareš.

Vyšetřovatelé se proto zaměřili na vykradače domů a porovnávali způsob vloupání z Počernic s dalšími případy. Až přímo při činu dopadli sériového lupiče. Ten přiznal, že měl v Klánovickém lese zakopanou hotovost přesahující milion korun spolu s kilogramy šperků a zbraněmi. Šlo o lup ze stovky domů. Při kontrole své skrýše tenkrát narazil Konrád na cizího muže.

Šlo o Uzbeka, který v lese s detektorem v ruce hledal drobné předměty. Soud později konstatoval, že Konrád „hledače pokladů“ zavraždil proto, aby ochránil svůj ukrytý lup. „Další den se na místo vrátil s koupenou hořlavinou. Aby znemožnil další stopy, mrtvolu polil a zapálil,“ popisoval před lety Mareš.

Konrád se hájil tím, že nemůže za svět, který je založený na penězích. Od soudu žádal doživotí a proti pětadvacetiletému trestu se odvolal. „Kalkuluje vzhledem ke svému věku, délce trestu, aby se už v podstatě nemusel nikam vracet, ale to je pouhá spekulace,“ odhadovala při hlavním líčení v roce 2017 státní zástupkyně Margita Kralická. Konrádovy kroky překvapily i jeho obhájce Jaroslava Filipa, podle něhož byly „trochu proti zdravému rozumu“.

S žádostí o vyšší trest ale Konrád neuspěl. Dle zákona totiž není možné odvolat se ve vlastní neprospěch.