V Česku řádil silný vítr. Strhával střechy a kosil stromy, hasiči hlásí stovky výjezdů

Silný vítr v sobotu po poledni zaměstnal hasiče na pomezí Čech a Moravy. V Litomyšli museli odstraňovat utrženou střechu z kancelářské budovy. V Hustopečích na Brněnsku, kde silný vítr poškodil statiku pódia, kvůli bezpečnosti zrušili program tradičních Slavností mandloní. Podobná situace byla také v Moravskoslezském kraji, kde hasiči vyjížděli k téměř dvěma stovkám případů. Celkem v Česku zaznamenali na pět set incidentů.

„Spolu s dobrovolnými hasiči jsme dnes do 18:00 zasahovali u více než 473 technických pomocí, které souvisely se silným větrem,“ napsali na sociálních sítích hasiči.

Například na jihu Moravy hasiči vyjížděli zejména na Znojemsku, Brněnsku a Blanensku. V Hodoníně spadl vzrostlý popínavý břečťan ze štítu domu. Nejčastěji ale hasiče zaměstnaly stromy popadané na silnice, utržené plechy nebo dráty vysokého napětí. Kolem 14:00 se situace v regionu začala postupně uklidňovat, sdělil mluvčí tamních hasičů Jaroslav Mikoška.

Silný vítr se nevyhnul ani Olomouckému kraji, kde hasiči rovněž vyráželi do terénu hlavně kvůli popadaným stromům. Třeba ve Velké Bystřici a Líšné spadly na elektrické vedení, v Bystrovanech spadl strom na pergolu a ohrožoval rodinný dům a u Bludova na Šumpersku strom dočasně zatarasil železniční trať na Jeseník.

V Moravskoslezském kraji měli hasiči po odpolední vichřici nejvíce výjezdu v Ostravě, a to přes padesát. Vedle toho častěji zasahovali na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nejméně zasaženým okresem bylo Bruntálsko. „Převážně se jednalo o popadané, polámané stromy a větve, poškozené vedení elektrické energie a několik poškozených střech. U žádného ze zásahů neevidujeme zranění,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Pop.

Meteorologové v pátek avizovali, že sobotní počasí bude „turbulentní“ a slunečné a že relativně teplé ráno vystřídá větrné a deštivé odpoledne, kdy se současně bude ochlazovat.