Unijní soud snížil Česku pokutu za chyby v zemědělských dotacích, píše iRozhlas

Soudní dvůr Evropské unie snížil zhruba o 470 milionů korun více než miliardovou pokutu, kterou Evropská komise uložila českému ministerstvu zemědělství za chyby v dotacích po kontrole v roce 2017. O rozhodnutí tribunálu informoval web iRozhlas.cz. I přes snížení sankce se ministerstvo hodlá pokutě bránit podáním kasační stížnosti.

Při auditu zemědělských dotací v 2017 vytkli unijní kontroloři českým úřadům, že nedostatečně ověřovaly, zda dotace na přímé platby čerpají skutečně zemědělci. O několik měsíců později za to vyměřili Česku pokutu 7,5 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství se sankcí nesouhlasilo a při jednání s Evropskou komisí se mu v roce 2021 podařilo snížit pokutu na 1,15 miliardy korun. Proti ní podalo Česko v únoru 2022 žalobu k Soudnímu dvoru EU, který loni v prosinci sankci snížil o necelých 18 milionů eur, tedy zhruba o 470 milionů korun.

Ani s mírnější sankcí ale není resort zemědělství spokojený a chystá se podat proti verdiktu kasační opravný prostředek. „Domníváme se, že Soudní dvůr EU se v některých bodech ne zcela kompletně vypořádal s argumenty, které Česká republika předložila, a odůvodnění rozhodnutí tak podle našeho názoru není v některých bodech dostatečné,“ uvedl pro iRozhlas.cz a Radiožurnál mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Záležitost vedení resortu konzultovalo s vládním zmocněncem, který republiku před soudem zastupuje.

Už dříve mluvčí ministerstva zemědělství uvedl, že Evropská komise jde podle mínění úřadu nad rámec platných právních předpisů a vymáhá kontrolu postupů, které legislativa ani neobsahuje, případně se jedná o výklad zpětný. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který byl v době evropské prověrky ministrem zemědělství, tehdy řekl, že problém s institutem aktivního zemědělce měly i další členské státy a Evropská komise jej podle něj po kritice v roce 2018 zrušila.