Třináct lidí obviněno z investičního podvodu. Poškozené připravili o stovky milionů

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili třináct lidí v souvislosti s činností investiční skupiny Ramfin. Obvinění podle nich slibovali výhodnější zhodnocování vkladů, které ale neprováděli. Skupina podle policie vylákala z více než dvanácti set lidí přes 340 milionů korun. Poškození byli zejména staršího věku.

Obvinění jsou stíhaní kvůli podvodu a účasti na organizované zločinecké skupině, čtyři z nich byli v souvislosti s kauzou obviněni už v roce 2022. V tiskové zprávě o případu ve středu informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Skupina osmnácti společností se podle policie prezentovala jako nezávislá investiční skupina, která je schopná zajistit výhodnější zhodnocování vkladů s cílem minimalizovat rizika a maximalizovat zisky. „Společnosti však podle našich závěrů výraznější zhodnocování vkladů neprováděly ani nevykazovaly žádnou investiční činnost,“ uvedl Ibehej. Získané peníze naopak podle policie společnosti využívaly ve prospěch lidí, kteří se podíleli na řízení, chodu a činnosti skupiny. Finance případně skupina půjčovala i dalším subjektům.

Skupina oslovovala hlavně seniory

Obvinění podle policie podvodnou činnost vykonávali dlouhodobě, systematicky a organizovaně. Skupina společností ani obvinění podle Ibeheje navíc nedisponovali povolením České národní banky. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až třináct let vězení.

Mluvčí doplnil, že kriminalisté mají k dispozici seznam poškozených, není tedy třeba, aby se hlásili na policii. „Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi svých finančních prostředků,“ dodal Ibehej.

Policisté v souvislosti se skupinou Ramfin obvinili čtyři lidi už v dubnu 2022. Tehdy uvedli, že pachatelé z Brněnska podle vyšetřovatelů vytvořili rozsáhlou síť firem, které zejména prostřednictvím celostátní slevové společnosti oslovovaly seniory pod záminkou pomoci a poradenství. Obchodní zástupci a prodejci těchto firem pak na osobních schůzkách nabízeli starším lidem z celé země investice. Policie uvedla, že při tom využívali jejich neznalosti, důvěřivosti a snadné manipulovatelnosti.