Tři lidé dostali kvůli incidentu u soudu s Peterkovou podmínky. Dva se proti trestu brání

Třem lidem obviněným v souvislosti s loňským incidentem během jednání u pražského městského soudu, kdy dav mimo jiné vysadil dveře do jednacího sálu, Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty. Jeden navíc musí zaplatit deset tisíc korun. Dva z nich se proti verdiktu brání odporem, soud tak o jejich vině musí rozhodnout v hlavním líčení. ČT o tom informovala mluvčí soudu Marcela Pröllerová. V případu čelí obžalobě celkem sedm lidí, čtyři z nich si ale dosud rozhodnutí nepřevzali, a soud tak v jejich případě nemůže podávat žádné informace. Podle Pröllerové se jim rozhodnutí nyní pokouší doručit policie.

Mluvčí uvedla, že obvinění si vyslechli podmíněné tresty v rozmezí od dvou do osmi měsíců. Jeden má navíc uhradit peněžitý trest deset tisíc korun. „U dvou obviněných nám byl doručen odpor k trestnímu příkazu,“ doplnila. V případu nebylo nařízeno hlavní líčení a soud rozhodl trestním příkazem, který pak obviněným rozeslal. Proti tomu pak můžou obvinění podat právě odpor, po kterém už soud hlavní líčení nařídí.

Případ se týká incidentu, ke kterému došlo loni v květnu. Na jednání pražského městského soudu přišlo bývalou novinářku Janu Peterkovou, souzenou za šíření poplašné zprávy, podpořit několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně někteří z nich napadli justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Státní zástupce v souvislosti s tímto incidentem podal letos na konci ledna obžalobu na sedm lidí.

Mezi obviněnými je i Pavel Zítko, kterého aktuálně hledá policie v souvislosti se stíháním ještě v jiném případu. Okresní soud v Chomutově se zabývá obžalobou, kterou na Zítka podalo státní zastupitelství kvůli údajnému šíření poplašné zprávy. Zítko se k soudu nedostavil, proto ho policie hledá.

Muž na sebe v minulosti upozornil například také u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi, obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří stanuli před soudem kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.